Bedrijven opzoeken
Image default
Zakelijke dienstverlening

Waarom effectief team management zo belangrijk is

Is een bedrijfscultuur echt zo belangrijk? Veel zullen zich deze vraag stellen. Het creëren van een bedrijfscultuur met een goed aangestuurd team en productieve medewerkers is iets wat niet uit de lucht komt vallen. Een team wat goed aangestuurd wordt en bestaat uit proactieve medewerkers zorgt voor een solide bedrijfscultuur en voor positiviteit. Naast dat medewerkers hier een belangrijke rol in spelen, is het belangrijk in te zien wat de rol van een manager is. Een goede manager moet medewerkers meenemen in de bedrijfsdoelen en een klankbord zijn van het team. Dit speelt een enorm grote rol bij het succes van een bedrijf. 

 

Motivatie

Niks kan zo vervelend zijn als een team met gemotiveerde medewerkers. Wanneer medewerkers niks om het bedrijf geven dan zal dit ook weerspiegelen in de bedrijfsresultaten. Het lastige is dat het moeilijk is om tot deze groep medewerkers door te dringen. Gemotiveerde werknemers staan aan de basis voor een goedlopend bedrijf. 

 

Het belang van communicatie 

Goede managers op de juiste posities kan bijdragen aan hogere betrokkenheid op de werkvloer. Een goede manager is in staat om collega’s te voorzien van instructies, bedrijfsfocus en doelen. Aan de andere kant moet een goede manager ook een luisterend oor kunnen bieden en een klankbord kunnen zijn van het team. Sommige managers zijn van nature geboren leiders. Het is te adviseren om team management workshops te organiseren. Deze workshops geven de managers handvatten om hun werk goed te doen en medewerkers te motiveren en inspireren. 

In een team management workshop leren managers hoe te communiceren met medewerkers. Communicatie is key in dit proces. Zo achterhaal je als manager hoe medewerkers willen communiceren, hoe ze het beste werken en waar de krachten liggen van iedere medewerker. Het inplannen van een structureel overleg om te bespreken hoe het gaat, waar ze tegenaan lopen en welke succes gevierd mogen worden. Dit zorgt gelijk ook voor een hogere betrokkenheid. 

 

Wat is de drijfveer?

Net als een manager heeft een medewerker een drijfveer nodig. Wat haalt jouw medewerkers in de ochtend uit bed? Door tijd vrij te maken voor je personeel kun je hier meer inhoudelijk op in gaan. Je zult merken dat dit hele waardevolle gesprekken zijn om te voeren. Zo weet je als manager hoe je de medewerker kunt motiveren wanneer het aan enthousiastme ontbreekt. Stimuleer jouw medewerkers om het beste uit zichzelf te halen om de gezette bedrijfsdoelen te bereiken. Voeg extra motivatie toe door te laten blijken dat iedere medewerker gewaardeerd wordt door complimenten te geven, successen te vieren en door doelen toegankelijk te maken. 

 

Een gewaardeerde medewerker is een blije medewerker

Iedereen is op zoek naar waardering. Of het nu gaat om privé of zakelijk gebied. De behoefte om je belangrijk te voelen is een natuurlijk menselijk instinct. Bij een team management workshop leer je hier rekening mee te houden. Blijf evalueren of jouw medewerkers zich gewaardeerd voelen door jouw en ook door de organisatie. Door actie uit te zetten op de onderdelen waar een medewerker zich minder gewaardeerd in voelt, zorg je voor een hogere betrokkenheid. 

Het is te stellen dat het bij efficiënt en succesvol management draait om leren, evolueren en aanpassen. Wanneer je hiervoor open staat als manager, zul je merken dat dit ook effect heeft op jouw team.

 

https://www.brainsfirst.com/hr/team-management/