Bedrijven opzoeken
Image default
Zakelijke dienstverlening

Ontslag op staande voet: verstandig?

Eens in de zoveel tijd gebeurd het wel eens dat een werkgever een werknemer ontslaat op staande voet. Vaak gebeurd dit doordat de werknemer zo iets onacceptabel heeft gedaan, waardoor de werkgever zich genoodzaakt voelt om de werknemer direct te ontslaan. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan iets wat in het verleden is gebeurd voordat de werknemer in dienst ging. Ook kan het gedrag van een werknemer zo dusdanig zijn dat de werkgever het liefst wil dat de werknemer zo snel mogelijk vertrekt. Hierbij kan je denken aan zaken als fraude, diefstal, onder invloed aan het werk of het verzwijgen van relevantie informatie die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de functie.

Echter is het voor een werkgever handig om van te voren informatie in te winnen op juridisch gebied voordat je iemand op staande voet ontslaat. Het onrechtmatig ontslaan van een werknemer kan namelijk een vervelend staartje krijgen, en dat gebeurd regelmatig. De werkgever kan hierdoor voor hoge financiële kosten komen te staan wanneer blijkt dat de werknemer inderdaad onrechtmatig ontslagen is. Bovendien kan het ontslag zelfs worden teruggedraaid.

Een werknemer kan na ontslag op staande voet namelijk besluiten om een rechtszaak aan te spannen, wanneer hij of zij van mening is dat dit onrechtmatig is. De werkgever komt dan al voor financiële kosten te staan, omdat het zich moet verweren in de rechtszaal. Daarnaast is de kans groot dat de werkgever voor een vergoeding moet opdraaien als de rechter inderdaad besluit dat het ontslag onterecht was. De werknemer wordt dan in haar gelijk gesteld en kan hiervoor de vergoeding ontvangen. Ook door loondoorbetaling en transitievergoeding horen in het rijtje van scenario’s thuis. Hierdoor kan het zomaar een kostenpost van vele duizenden euro’s worden voor de werkgever.

In praktijk komt het vaak voor dat de werknemer in het gelijk wordt gesteld door de werkgever. Dit komt omdat vaak in de rechtspraak naar voren komt dat de werkgever te streng gehandeld heeft. Om van te voren goed op de hoogte te zijn van dit soort zaken, is het handig om een accountant adviseur van bijvoorbeeld Accountant Naaldwijk te laten informeren hierover.

http://weanaaldwijk.nl