Bedrijven opzoeken
Image default
Sport

Tennisarm: Inzicht in de oorzaken en behandelmogelijkheden

Een tennisarm is een pijnlijke aandoening die het ellebooggewricht aantast en wordt veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen in dit gebied. Het wordt ook wel laterale epicondylitis genoemd, en kan iedereen treffen die aan racketsport doet of repeterende activiteiten met de arm uitvoert. De aandoening wordt gekenmerkt door pijn aan de buitenkant van de onderarm bij het ellebooggewricht.

De oorzaken van een tennisarm

De meest voorkomende oorzaak van een tenniselleboog is een verkeerde vorm of techniek tijdens een activiteit. Na verloop van tijd kan dit de pezen en spieren van de onderarm overbelasten, wat leidt tot ontsteking en pijn in het getroffen gebied. Repetitieve activiteiten zoals racketsporten spelen, schilderen, typen, een muziekinstrument bespelen, gewichten heffen, enz. kunnen allemaal leiden tot een tenniselleboog als ze verkeerd worden uitgevoerd of als er geen rustpauzes tussen de activiteiten worden ingelast.

Hoe behandel je een tennisarm?

Om een tenniselleboog te behandelen, moet men eerst stappen ondernemen om het gebruik van het getroffen gebied te verminderen. Een pauze nemen van elke activiteit die de onderarm belast, geeft deze de tijd om te genezen. Daarnaast kan het innemen van ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen helpen de ontsteking te verminderen en de symptomen te verbeteren. Het is aangetoond dat bloedstroomoefeningen zoals stretchen of lichte weerstandstraining de doorbloeding van het gebied helpen verbeteren, wat de genezingstijd kan versnellen en de pijn kan verminderen.

In sommige gevallen, wanneer deze methoden niet voldoende zijn om de pijn en ontsteking onder controle te houden, kan fysiotherapie nodig zijn om de functie en kracht in het geblesseerde gebied te herstellen. Fysiotherapie omvat gerichte oefeningen om de zwakke spieren rond het getroffen gebied te versterken en het bewegingsbereik te verbeteren; dit helpt gezonde bewegingspatronen te ondersteunen die het ongemak als gevolg van een slechte vorm of techniek die tot het letsel heeft geleid, kunnen verlichten. In ernstige gevallen waarin andere behandelingen hebben gefaald, kan een operatie een noodzakelijke oplossing zijn, maar deze mag pas worden overwogen nadat alle andere opties zijn uitgeput, gezien de ingrijpendheid ervan en de risico’s die eraan verbonden zijn, zoals infectie of zenuwbeschadiging.

In het algemeen is het belangrijk te begrijpen wat de oorzaken zijn van een tenniselleboog om toekomstige episodes te voorkomen en de huidige episodes effectief te behandelen; door de druk op zwakke spiergroepen te verminderen en de juiste houding aan te houden bij het uitvoeren van een activiteit, kunt u het risico op dit type blessure aanzienlijk verminderen. Bovendien kunt u door voldoende rust te nemen tussen activiteiten door, zodat uw lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen, in de toekomst pijnlijke opflakkeringen van aan overbelastingssyndroom gerelateerde aandoeningen zoals een tenniselleboog vermijden!