Bedrijven opzoeken
Image default
Sport

Personal Trainer Dybs vertelt wat de redenen zijn dat jij je vitamine D niet op niveau krijgt.

Als er de afgelopen decennia ooit een voedingsstof zou zijn die wetenschappers, clinici en consumenten versteld zou doen staan ​​vanwege de verstrekkende gevolgen voor de gezondheid, dan zou het de in vet oplosbare wondervitamine D zijn. En a la Dirty Dancing, niemand kan deze fascinerende voedingsstof in een hoekje zetten.

Hoewel vitamine D aanvankelijk werd ontdekt (en enigszins in een hokje werd gestopt) vanwege zijn cruciale rol in de gezondheid van het skelet, heeft onderzoek van de afgelopen 40 jaar aangetoond hoe echt een grote rol het speelt in onze gezondheid – variërend van botten en spieren tot onze hart, hersenen, schildklier, voortplantingsorganen, hersenen, darmen en meer.*

We hebben in detail besproken hoe schaars vitamine D in onze voeding is (ja, zelfs als je vis eet), en als gevolg daarvan, hoe enorm de vitamine D-kloof in de VS is. en over de hele wereld (D-tekort is de andere pandemie). We hebben ook de complexiteit en het inherente risico onderzocht van het vertrouwen op de zon voor voldoende vitamine D.

En hoewel de argumenten voor dagelijkse vitamine D-suppletie ongelooflijk sterk zijn, moet u ons niet op ons woord geloven; laat de wetenschap aan het woord: 93% van de Amerikanen neemt niet dagelijks slechts 400 IE vitamine D op uit voedsel en dranken, en we hebben eigenlijk 12 keer meer nodig dan dat (ongeveer 5.000 IE). Zelfs als je zonneschijn en supplementen in de mix gooit, blijft meer dan 40% van de V.S. volwassenen voldoen nog steeds aan de klinische criteria voor insufficiëntie.

Dat brengt me bij een vraag die mijn collega-diëtist en gerespecteerde collega. en ik dacht onlangs na: hoe komt het dat zelfs met vitamine D-suppletie, de prachtig eenvoudige oplossing voor een wijdverbreid tekort aan voedingsstoffen, zo’n groot aantal mensen nog steeds niet aan het doel voldoet? Crouch en ik hebben allebei familie, vrienden en klanten zien worstelen om hun vitamine D-niveaus aanzienlijk te budgetteren of op te blijven ondanks supplementen.

Wat geeft? Hier zijn de top 3 boosdoeners achter hardnekkige vitamine D-spiegels.

1. Gebrek aan routine (ook bekend als dagelijkse therapietrouw).
De grootste boosdoener van wat ik “vitamine D-resistentie” zal noemen, is het ontbreken van een echt dagelijkse vitamine D-suppletieroutine. Luister, we hebben het allemaal druk en missen af ​​en toe een dag (zaterdag voor mij), en dat is oké, want vitamine D-spiegels zijn veerkrachtig. (Je kunt trouwens ook verdubbelen zonder zorgen over de veiligheid als je een paar dagen mist.)

Maar duidelijk en simpel: mensen die prioriteit geven aan het naleven van hun dagelijkse D-ritueel, bereiken en behouden consequent een gezond vitamine D-niveau (dwz een 25-hydroxyvitamine D-niveau hoger dan of gelijk aan 50 ng/ml).* In de veronderstelling dat hun supplement van hoge kwaliteit en natuurlijk voldoende krachtig.

Omdat vitamine D echter een van die essentiële micronutriënten is die een dagelijkse voedingsbehoefte heeft, betalen onze vitamine D-spiegels de prijs wanneer we die periode van 24 uur niet naleven en werken volgens ons eigen, semi-sporadische voedingsschema.

2. Uw leverancier test de verkeerde bloedbiomarker.
Als het gaat om het testen van de vitamine D-status bij gezonde personen (dwz mensen zonder medische problemen, met name die gerelateerd aan de lever of de nieren), is de go-to-status bloedbiomarker die in de klinische praktijk wordt gebruikt om de vitamine D-status te beoordelen totaal serum 25- hydroxyvitamine D, of kortweg 25(OH)D.

Wat hier belangrijk is, is het woord totaal. Zie je, totaal 25(OH)D is de som van zowel vitamine D2 (ergocalciferol) als D3 (cholecalciferol) inputs. Je wilt absoluut de som van de delen bij het meten van de vitamine D-status, omdat verschillende bronnen verschillende soorten bieden: natuurlijke en verrijkte voedingsmiddelen en dranken kunnen D3 of D2 zijn, zonneschijn is D3, suplement is D2 en supplementen kunnen D3 of D2 bieden.

Om nog maar te zwijgen, ik heb ook gevallen gezien waarin mensen vitamine D2 aanvulden (wat een slecht idee is; we leggen hier uit waarom) maar hun zorgverlener per ongeluk bestelde of alleen het 25(OH)D3-labtestresultaat rapporteerde. Hierdoor leek het ten onrechte alsof het vitamine D-suppletieregime niet effectief was. Ik heb de tegenovergestelde fout ook zien gebeuren.

Hoewel de afzonderlijke stukjes van de puzzel informatief zijn (soms zijn ze van cruciaal belang voor het begrijpen van de bijdragers aan de algehele vitamine D-status), moet u ervoor zorgen dat uw laboratoriumrapport altijd het totale resultaat van 25 (OH) D bevat.

3. Je einddoel is te laag.
Om vitamine D-tekort of -insufficiëntie op te sporen en te behandelen, hebt u afkapwaarden nodig. Een totale serum 25(OH)D-spiegel lager dan 20 ng/ml is vitamine D-tekort, terwijl een resultaat hoger dan 20 maar minder dan 30 ng/ml vitamine D-tekort is. Beide hebben betrekking op resultaten en zouden een oproep tot actie moeten zijn.

Dus welk doel moet je dan nastreven? Nou, allereerst wil je voorkomen dat je rond de 30 ng/ml blijft hangen. Streef in plaats daarvan naar 50 ng/ml of hoger.

Waarom? Board-gecertificeerde endocrinoloog, MD, zegt het zo: “Als endocrinoloog weet ik dat het bereiken van optimale serum 25(OH)D-niveaus in het bereik van 50+ ng/ml absoluut noodzakelijk is voor de gezondheid van het immuunsysteem, de gezondheid van de botten en meer . Het is moeilijk voor de meeste standaard vitamine D-formuleringen om dit te bereiken.”

 

Wil jij meer weten over het effect van vitamine D op je lichaam, gezondheid en sportprestaties? Neem dan contact op met deze personal trainer uit amsterdam West!