De kosten van beleggenAls je besluit om te gaan beleggen, wil je natuurlijk zoveel mogelijk zekerheid proberen in te bouwen. Immers, de resultaten van je beleggingen zijn altijd onzeker. Wat je echter wel eenvoudig kunt beïnvloeden zijn de kosten die je moet maken om te kunnen beleggen. En die kosten hebben uiteindelijk een behoorlijk grote invloed op je rendement op langere termijn. De diverse aanbieders van beleggingsrekeningen brengen doorgaans twee soorten kosten in rekening.
Transactiekosten en beheerkosten
In de eerste plaats zijn er de transactiekosten. Elke keer dat je besluit om een aandeel te kopen of te verkopen, betaal je transactiekosten. Dit is een vast bedrag per keer, dus ongeacht of het om één aandeel of een hele stapel gaat. Dus hoe actiever je bent, des te hoger deze kosten uit zullen vallen. En daarnaast betaal je ook nog beheerkosten. Deze worden berekend als een percentage van je totale, jaarlijkse saldo. Dit percentage ligt doorgaans tussen de één en drie procent. Als je een hoog saldo hebt, maar niet heel veel handelt, kan de hoogte van dit percentage dus grote invloed hebben op je rendement.
Doe het zelf en bespaar Je kunt tegenwoordig ook heel gemakkelijk zelf beleggen via internet. Dit wordt de laatste jaren snel populairder. Die toenemende populariteit is vooral te danken aan het feit dat de kosten relatief laag zijn, terwijl je mogelijkheden vrijwel onbegrensd zijn. Als je via internet een beleggingsrekening opent, kun je voor een paar euro per transactie in heel veel landen zelf je aandelen kopen en verkopen. Als je een beleggingsfonds of een vermogensbeheerder je geld voor je laat beleggen, heb je zelf geen invloed op de keuze van je aandelen. En ze rekenen je zoals gezegd beheerkosten tot wel drie procent. Dat kun je dus besparen door het zelf te doen. |