Bedrijven opzoeken
Image default
Financieel

Waar kan een boekhouder je bij helpen?

Als ondernemer weet je waarschijnlijk de waarde van een goede boekhouder. Een goede boekhouder zoals Oqto – Boekhouder haaksbergen kan je helpen om je financiën bij te houden en maandelijkse financiële overzichten te maken die je kunt bekijken. Er zijn andere dingen waarvan je je misschien niet realiseert dat een boekhouder je daar ook bij kan helpen.

Boeken bijhouden

Als je overweegt een boekhouder in te huren, is het belangrijk om te weten wat ze doen en waarom het waardevol is. Boekhouders zijn geen accountants, advocaten of financieel adviseurs. Ze hebben geen professionele opleiding in boekhouding of recht. Ze zijn geen bankiers en nemen niet de rol op zich van investeringsadvisering. Ten slotte geven boekhouders geen fiscaal advies. Ze bereiden je boeken gewoon voor, zodat ze aan het einde van elk jaar als bewijs kunnen worden gebruikt bij het indienen van belastingen.

Ze kunnen helpen met bankafstemming

Bankafstemming is een proces dat ervoor zorgt dat de rekeningsaldi in je boeken correct zijn. Het is belangrijk om je bankrekeningen minstens één keer per maand op elkaar af te stemmen om ervoor te zorgen dat je een goede administratie hebt en later niet voor verrassingen komt te staan. Het bank afstemmingsproces kan handmatig of met software worden uitgevoerd, maar het is hoe dan ook tijdrovend en dit kun je het beste overlaten aan een deskundige boekhouder. Bankafstemmingen kunnen doorgaans worden uitgevoerd binnen 2 werkdagen na ontvangst van een nieuw bankafschrift van de bank. Als er verschillen zijn tussen wat is vastgelegd in QuickBooks en wat is vastgelegd in je financiële instelling. Vervolgens moeten die verschillen worden verzoend voordat transacties verder kunnen worden verwerkt, zoals de loonlijst of het betalen van rekeningen.

Maandelijkse financiële rapporten maken

Maandelijkse financiële rapporten zijn een waardevol hulpmiddel voor het beheren van je bedrijf. Ze laten je zien hoe je bedrijf presteert en kunnen je helpen om betere beslissingen te nemen, trends te ontdekken, verbeterpunten te identificeren en te bepalen of alles op schema ligt met je budget. Het beste gedeelte? Een professionele boekhouder maakt deze maandelijkse financiële rapportages kosteloos.

Helpen met budgetten en prognoses

Een boekhouder kan je helpen met budgetten en prognoses. Een budget is een prognose van je verwachte inkomsten en uitgaven voor een bepaalde periode, meestal een jaar. Als het erop aankomt, zijn budgetten belangrijk omdat je hiermee vooruit kunt plannen voor wat er in de pijplijn zit, zodat je voorbereid bent als het gebeurt. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan kun je dienovereenkomstig bijsturen met informatie uit je budget.

Tip: Oqto.nl