Bedrijven opzoeken
Image default
Financieel

Wat is Wft en hoe kom ik aan een diploma?

Wat is Wft?

Wat is Wft? Wft is een wet. De afkorting Wft staat voor: Wet op Financieel Toezicht. Op 1 januari 2007 is deze wet in werking getreden, op aanraden van de Rijksoverheid. De wet is geldig voor iedereen die werkt in de financiële dienstverlening en houdt onder andere in dat iedere financiële medewerker in het bezit dient te zijn van een Wft-diploma. Reden van deze wet is, zodat de overheid kan controleren wie er allemaal financieel advies geeft en of ze hier bekwaam genoeg voor zijn. Op die manier blijft de kwaliteit van financiële dienstverlening gewaarborgd. 

Een andere reden voor het ingaan van deze wet is om de consument te beschermen. Beschermen tegen bijvoorbeeld oplichting. De consument vertrouwt namelijk een hoop geld toe aan een financiële instelling. Op het moment dat een financiële medewerker in het bezit is van een Wft-diploma, wekt dit ook meer vertrouwen bij de consument. Er zijn in totaal negen verschillende Wft-diploma’s. Het diploma of de diploma’s die jij nodig hebt, hangt af van de functie die je uitvoert. De Wft-diploma’s die je kunt behalen, zijn:   

  • Wft Basis 

  • Wft Zorg

  • Wft Consumptief Krediet

  • Wft Schade Particulier

  • Wft Vermogen 

  • Wft Inkomen

  • Wft Schade Zakelijk

  • Wft Hypothecair Krediet

  • Wft Pensioen 

Wft Opleiding 

Wanneer je het Wft-diploma nodig hebt, dien je hier het bijbehorende Wft-examen voor af te leggen. Iedere Wft-module bevat een daarbij behorend Wft-examen. Om het examen te behalen, is een goede voorbereiding vereist. Om je optimaal voor te bereiden, is er de mogelijkheid om te beginnen met de Wft Opleiding. De opleiding is niet verplicht, maar wel aan te raden.

De Wft-opleiding stoomt je klaar op het examen door te voorzien in alle nodige kennis en vaardigheden. Tijdens de opleiding kun je ook oefenen met diverse oefenvragen en oefenexamens. Wanneer je de opleiding voltooid hebt, zijn je slagingskansen enorm vergroot. 

Wft-examen 

Wanneer jij denkt dat je hier klaar voor bent of wanneer je de Wft-opleiding afgerond hebt, is het tijd om je in te schrijven voor het Wft-examen. Deze inschrijving doe je zelf en je neemt het examen af op een examenlocatie naar keuze. Het examen duurt in totaal tussen de 90 en 135 minuten. De vragen uit het examen zijn onderverdeeld in drie categorieën, te weten: Kennis en Begrip, Professioneel Gedrag en Vaardigheden en Competenties. Nadat je het examen gemaakt hebt, ontvang je binnen 48 uur de uitslag van DUO. Ben je geslaagd? Dan ben je officieel in het bezit van het Wft-diploma. 

http://financieel.hoffelijk.nl