Bedrijven opzoeken
Image default
Aanbiedingen

7 handige tips als je begint met freelancen

7 handige tips als je begint met freelancen

 

Freelancer zijn, kenmerkt zich door het feit dat je voor jezelf werkt en je ook geen personeel in dienst hebt, je bent dus een zelfstandig ondernemer. Denk je eraan om als freelancer aan de slag te gaan? Dan kan deze blog heel handig zijn. Wij bespreken namelijk de beste tips die je moet weten als beginnend freelancer!

 

Bereken je tarief

 

Aan jouw werkzaamheden zit natuurlijk een prijs, en die prijs bepaal jijzelf. Denk na over hoe je jouw diensten gaat prijsgeven. Reken je een uurtarief, per dag, reken je per project of ga je werken met prijspakketten? De keuze is aan jou en wat er het beste bij je diensten past. Een handige formule om je uurtarief te berekenen is: Je basisuurtarief = (jaarsalaris + jaarkosten + jaarwinst) / jaarlijks declarabele werkuren.

 

Stel altijd een contract op

 

Een contract helpt om je als freelancer een paar zekerheden te geven. Leg in dit contract de overeenkomst tussen jou en je opdrachtgever vast, maar ook wat er gebeurt wanneer de opdracht gecanceld wordt. Contracten geven je juridische zekerheid en beschermen je tegen meningsverschillen en zorgen ervoor dat je wordt betaald voor je werk. Om te garanderen dat je wordt betaald kan de opdrachtgever jou op de payroll zetten.

 

Houdt rekening met belastingen

 

Als freelancer moet je je eigen levensbehoeften voorzien. Dit houdt ook in dat je je eigen pensioen moet regelen, maar ook je zorgverzekering als je gewend was dat je opdrachtgever dit voorheen regelde. Wat betreft belastingen is het belangrijk om na te denken over hoe je kan besparen op dit gebied en hoe je als freelancer het beste je belastingaangifte kan doen.

 

Vaste werktijden inplannen

 

Als je zelfstandig ondernemer bent, dan ben je ook verantwoordelijk voor het inplannen van je eigen werktijden. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het erg belangrijk om je uren in te plannen en je daar ook echt aan te houden. Om dit iets makkelijker te maken, kan je vaste werktijden aan houden. De kans is op deze manier groter dat je ook daadwerkelijk je deadlines haalt, je klanten genoeg aandacht geeft en je een gezonde werk en vrijetijds balans creëert.

 

Wees een expert en breid je netwerk uit

 

Tegenwoordig is er niks belangrijker dan netwerken, dit is dan ook cruciaal voor je klantendatabase. Wanneer je jezelf positioneert als een expert in jouw niche en je bereid bent om je kennis te delen, dan zijn er een heleboel mensen geïnteresseerd in jouw diensten. Je kan je netwerk uitbreiden door in het echt met mensen te connecten, maar ook door je sociale media up to date te houden. 

 

https://www.payrollselect.nl/