Bedrijven opzoeken
Image default
Verbouwen

Maak jij al gebruik van de veiligheidsladder in jouw bedrijf?

Een veiligere werkomgeving wordt steeds belangrijker voor iedere organisatie. Zo laat je zien dat je als bedrijf vooruitstrevend bent, proactief handelt en het beste voor hebt met je medewerkers. Ook belangrijk, opdrachtgevers van de organisatie kunnen ook een bepaalde treden gaan ‘eisen’ om een samenwerking aan te blijven gaan. Vaak zie je dit terugkomen bij een tenderaanvraag.

Wat is de veiligheidsladder?

Wat is de veiligheidsladder?

De veiligheidsladder, ook wel Safety Culture Ladder genoemd is een methode om beoordelingen te doen om het bewustzijn van de veiligheid op de werkvloer in te meten. Dit beslaat de domeinen gedrag en cultuur. Voornamelijk wordt vaak op de veiligheid(scultuur) wordt de nadruk gelegd. De veiligheidsladder/ Safety Culture Ladder is bedoeld om bedrijven en leveranciers te stimuleren om veiliger te werken. Elk bewustzijnsniveau is gekoppeld aan een trede op de veiligheidsladder.

Waarom zou je kiezen voor de veiligheidsladder?

Dergelijke (branche)organisaties zullen in 2022 verplichten om minimaal trede twee in aanbestedingen te hanteren. Vanaf 2024 zal minimaal trede drie worden verwacht. Dit geldt momenteel vooral nog voor de aannemers en onderaannemers, maar de verwachting is dat dit ook breder wordt uitgedragen.

De vijf treden

De Safety culture ladder is opgebouwd uit in totaal vijf treden.

Trede 1, de pathalogische trede.
In dit type organisaties leeft de verbeelding: ‘Bij ons gaat nooit wat mis’. Wij leveren prima kwaliteit en waarom zouden we dan energie besteden aan preventie terwijl er nooit wat gebeurt. Er zijn bij dit type bedrijven dan ook geen of weinig investeringen i veiligheidsgedrag.

Trede 2, de reactieve trede
Indien er iets is mis gegaan, heeft de organisatie het idee van oops, nu is het tijd om herhaling te voorkomen. Er wordt hierin reactief gehandeld met het idee van: ‘Wij doen het al jaren zo’. Veranderingen zijn hier vaak tijdelijk in plaats van voor de lange termijn.

Trede 3, de berekenende trede
De organisatie heeft de veiligheidsregels onder de loep genomen en wederom in kaart gebracht. De organisatie stelt zich kwetsbaar op. Er wordt al voorzichtig nagedacht over wat de veiligheidsladder kan opleveren. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met een RI&E instrument.

Trede 4, de proactieve trede
De veiligheid heeft in dit type organisaties een hoge prioriteit. Er wordt voortdurend geïnvesteerd in verbetering en ontwikkeling van het veiligheidsbewustzijn. Er worden initiatieven genomen en gekeken naar de lange termijn.

Trede 5, de vooruitstrevende trede
De veiligheid is geïntegreerd en gewaarborgd in alle processen en in de gehele organisatie. Het veiligheidsbewust zijn is onderdeel van de dagelijkse taken. Een dynamische RI&E is hier vaak één van de onderdelen die worden gebruikt in de organisatie. De veiligheidsladder is nog niet verplicht, maar wel een welkome aanvulling.

https://www.raatwerk.nl

Gerelateerde artikelen

Waarom kiest Nederland voor aluminium rolluiken?

Boilers van 200 liter of meer…

3x tips voor het vinden van de beste glaszetter Schiedam