Bedrijven opzoeken
Image default
Bedrijven

Wie zit er achter de website AliExpress?

Mogelijk denk je bij AliExpress aan een grote Chinese website, maar dan heb je niet het volledige plaatje. AliExpress 1 van de grootste online webshops ter wereld en draait net als het Amerikaanse Amazon grote omzetten.

En net als Amazon is AliExpress eigenlijk geen webshop, maar een platform. Met andere woorden: je koopt niet bij AliExpress, maar bij een verkoper die gebruik maakt van AliExpress als verkoopkanaal. Je kan dit platform dus eigenlijk beter vergelijken met Marktplaats.nl dan met een gewone webwinkel!

Van wie is AliExpress?

AliExpress is opgericht door Alibaba, het succesvolle Chinese e-commerce bedrijf van Jack Ma. Naast platforms als Taobao en Tmall, is AliExpress 1 van de succesnummers.

Alibaba is het business to business platform.

Taobao is een consumer to consumer platform, dat enkel bruikbaar is voor Chinese consumenten.

Tmall is een business to consumer platform, tevens enkel gericht op de Chinese consument.

AliExpress is het platform waarmee Chinese business westerse consumenten kan bereiken.

Over Jack Ma

Het verhaal gaat dat Ma solliciteerde voor 30 verschillende banen, maar telkens werd afgewezen. Hij probeerde het bij KFC, McDOnalds en de politie, maar het lukte niet om te worden aangenomen.

In 1994 startte hij vervolgens maar een eiegn bedrijf, genaamd Hangzhou Haibo Translation Agency, een bedrijf dat vertalingen regelt. Begin 1995 ging hij met vrienden naar de Amerika om informatie te zoeken over de werking van de nieuwe hype “internet”. Maar tot zijn verbazing was er amper informatie over China te vinden, dus maakte hij een website, en dat was een succes. Om 9u40 ging zijn website online, om 12u30 had hij al talrijke e-mails ontvangen van Chinese investeerders die meer over hem en zijn website wilden weten. In april 1995 openden Ma met een compagnon het eerste kantoor voor hun bedrijf China Pages. Binnen drie jaar had het bedrijf een winst van 5.000.000 Chinese yuan (op dat moment gelijk aan 800.000 USD).

Dit was het begin van Alibaba en daarmee indirect van AliExpress.

 

https://www.kopeninchina.nl/aliexpress