Bedrijven opzoeken
Image default
Electronica en Computers

Wat is een PTZ camera?

Jarenlang kreeg ik, als ik de term “PTZ” gebruikte buiten industriekringen, als antwoord: “Een PT wat?” Vanwege een fors prijskaartje, monsterlijke afmetingen en ingewikkeld gebruik, zijn pan / tilt / zoom camera’s van oudsher een van de minst bekende soorten beveiligingscamera’s bij het grote publiek. Vandaag de dag zijn PTZ-camera’s echter in hoog tempo een populaire camera aan het worden voor elke toepassing. PTZ-camera’s zijn te vinden bij bijna elke winkelpui, parkeergarage of groot bedrijfsterrein – en worden in toenemende mate gebruikt door huiseigenaren om hun eigendommen te beschermen. Nu videobeveiliging steeds meer ingang vindt, ontdekken veel eindgebruikers hoe PTZ’s al lang extra dimensies van beveiliging toevoegen.

Wat zijn PTZ’s nu precies? De huidige PTZ-beveiligingscamera’s zijn compacte alles-in-één-pakketten met camera’s met superhoge resolutie, krachtige gemotoriseerde zoomlenzen en hogesnelheidsmotoren die de camera in minder dan een seconde tot 360 graden kunnen verplaatsen. Deze krachtige combinatie van functies kan vaak tot vier reguliere beveiligingscamera’s vervangen.

In het verleden werden pan / tilt / zoom camera’s en soortgelijke producten meestal gebruikt door organisaties die het zich konden veroorloven om personeel in te zetten om deze camera’s voortdurend te bewaken en te controleren. PTZ-camera’s hebben bewezen een krachtversterker te zijn voor panden, waardoor agenten snel grote gebieden visueel kunnen doorkruisen en diepgaande details van activiteiten kunnen verkrijgen zonder klanten te storen. Moderne PTZ-beveiligingscamera’s kunnen nog steeds op deze manier worden gebruikt, of kunnen worden geprogrammeerd om automatisch te patrouilleren in gebieden die van belang zijn – waardoor het niet meer nodig is om voortdurend controles uit te voeren.

PTZ beveiligingscamera’s met intelligente processors achter de bediening gaan nog een stap verder in deze technologie. Deze processoren staan bekend als video-analyseapparaten. Samen kunnen VA-apparaten en PTZ’s autonoom verdachte activiteiten opsporen, zoals rondhangen, huisvredebreuk en winkeldiefstal, en kunnen zij automatisch voertuigen en/of personen opsporen die zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevinden. Sommige PTZ’s hebben al analyses aan boord en populaire IP-versies kunnen dit ook wanneer ze worden aangesloten op geavanceerde netwerkopnamesoftware.

Het spreekt voor zich dat IP PTZ camera’s mogelijkheden bieden voor bewaking en controle op afstand. Aangezien de huidige recorders standaard zijn uitgerust met PTZ-interfaces en Ethernet-connectiviteit, zal uw analoge PTZ-systeem waarschijnlijk ook beschikken over mogelijkheden voor bewaking en bediening op afstand. Hoe dan ook, in staat zijn om activiteiten te onderzoeken vanuit de volgende kamer of duizend mijl verderop is krachtig – en zelfs nog meer wanneer u een PTZ-beveiligingscamera gebruikt om elk gewenst gebied te bekijken.

PTZ’s kunnen, net als standaard domecamera’s, verzonken of aan de oppervlakte worden gemonteerd en zijn verkrijgbaar in behuizingen voor binnen- en buitengebruik, zodat ze precies passen bij uw toepassing. Een andere optie, infraroodverlichting, is een must voor de meeste toepassingen, en zorgt ervoor dat uw investering 24/7 wordt terugverdiend.

Een veel voorkomende vraag die ik hoor over pan / tilt / zoom camera’s is: “Welke andere apparatuur heb ik nodig om het te laten werken?” Net als traditionele beveiligingscamera’s heeft u stroom- en videokabels nodig. Analoge PTZ camera’s hebben ook een datakabel nodig om verbinding te maken met uw PTZ controller – een gewone CAT5 netwerkkabel is voldoende. IP-versies van PTZ’s hebben alleen stroom en een netwerkkabel nodig. Als u van plan bent om uw PTZ camera actief te monitoren, raad ik u ten zeerste aan om een kleine extra investering te doen in een duurdere controller die eenvoudige manipulatie mogelijk maakt en ontworpen is om preciezere bewegingen uit te voeren.

https://www.securitythuis.nl/