Bedrijven opzoeken
Image default
Auto's en Motoren

Wat is de caravanverzekering?

Wanneer je een caravan gaat kopen zal je ook altijd even stil willen blijven staan bij de verzekering die je daarvoor moet afsluiten. Zoveel is zeker. Het al dan niet afsluiten van een caravanverzekering is in de praktijk vaak voer voor discussie. Dat is het gevolg van het feit dat een dergelijke verzekering niet wettelijk verplicht is. Je kan er dus weliswaar voor kiezen om ze af te sluiten, maar vanuit de overheid is er geen verplichting voor opgelegd. Wil jij graag jouw caravan laten verzekeren, maar is het je niet helemaal duidelijk hoe dat nu precies in z’n werk gaat en wat nu  vooral het verschil is tussen de basisverzekering en de aanvullende  verzekering? Dan zal de informatie die je aantreft hieronder op deze pagina je daar zeker meer over kunnen vertellen.

Is een caravanverzekering afsluiten eigenlijk wel nodig?

Voor alle duidelijkheid, er bestaat in Nederland dus geen wettelijke verplichting voor het verzekeren van een caravan. Dit is voor een groot deel het gevolg van het feit dat een caravan onder de autoverzekering valt zolang ze is verbonden met een trekkend voertuig. Het is pas wanneer deze connectie wordt verbroken dat ze over een eigen verzekering dient te beschikken. Toch wordt het in de praktijk  sterk aangeraden om een verzekering voor een caravan af te sluiten. Dat niet in het minst omdat ze toch een bepaalde waarde vertegenwoordigt die je graag zal willen beschermen.

Welke caravanverzekeringen bestaan er allemaal?

Indien je een caravanverzekering wenst af te sluiten zal je kunnen vaststellen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende mogelijkheden. De eerste keuze die je kan maken is het afsluiten van de basis caravanverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze zoals de naam reeds laat vermoeden uit een uitgebreide waaier aan standaard dekkingen bestaat. Dit betekent om te beginnen dat bijvoorbeeld schade als gevolg van brand of water is gedekt. Dat is evenwel niet het enige. Wat namelijk bovendien ook te denken van de schade die ontstaat als gevolg van diefstal?

Naast bovenstaande spreekt het voor zich dat een ongeval in een klein hoekje schuilt. Het is jammer genoeg in de praktijk mogelijk dat jouw caravan door jouw schuld wordt beschadigd of in het meest extreme geval zelfs total loss raakt. In dat geval zal je er meer dan waarschijnlijk wel op willen kunnen rekenen dat de schade die wordt geleden wordt gedekt door de verzekeraar. Ook dat is bij een standaard caravanverzekering reeds het geval. Het mag dan ook duidelijk zijn dat zelfs deze basisverzekering in de praktijk zorgt voor een ontzettend uitgebreide dekking.

Waarom dan toch kiezen voor de aanvullende caravanverzekering?

Ondanks het feit dat de basisverzekering dus duidelijk reeds een zeer interessante verzekering kan zijn voor jouw caravan moet het gezegd dat ontzettend veel mensen toch graag kiezen voor het afsluiten van de aanvullende verzekering. Dat is het gevolg van menig aantal verschillende factoren. In eerste instantie geldt voor deze verzekering dat ze bijvoorbeeld ook over een rechtsbijstand beschikt. Bovendien is het eveneens zo dat ze  de mogelijke schade aan een mover kan verzekeren. Voor een mover geldt dat de kostprijs al snel kan oplopen tot ongeveer 1.500 euro of meer. Standaard wordt deze door een basisverzekering niet gedekt.

Eveneens een zeer belangrijke extra dekking die door deze uitgebreide verzekering wordt geboden heeft betrekking tot de inboedel van de caravan. Bij het afsluiten van een standaard basis caravanverzekering is het zo dat deze inboedel in principe nooit is inbegrepen. Kies je voor een aanvullende verzekering? Dan is dat wel het geval. Allerhande schade aan de inboedel zal dan tot een bepaald bedrag zijn gedekt. Het gaat hierbij dan concreet om bijvoorbeeld:

  • Schade als gevolg van diefstal;
  • Schade als gevolg van brand;

Heb je dus met andere woorden ook behoorlijk wat inboedel in je caravan verzameld en wil je er graag zeker van kunnen zijn dat deze inboedel eveneens is gedekt? Dan is het dus mogelijk om ervoor te kiezen om daarvoor een aanvullende verzekering af te sluiten.

Van welk type dekking is er sprake bij de caravanverzekering?

Indien je een caravanverzekering gaat afsluiten is het ook altijd van belang om even stil te blijven staan bij het type dekking waar je op kan rekenen op het moment dat de schade moet worden uitbetaald. We maken hierbij namelijk in de praktijk een onderscheid tussen:

  1. De nieuwwaarde regeling;
  2. De aanschafwaarde regeling;

Voor de nieuwwaarderegeling geldt dat ze van toepassing is op het moment dat de caravan niet ouder is dan vijf jaar. Op het ogenblik dat de caravan dan wordt gestolen of bijvoorbeeld total loss raakt zal er doorgaans een uitkering plaatsvinden op basis van de nieuwwaarde regeling.

Naast bovenstaande bestaat er dus ook zoiets als  de aanschafwaarde regeling. Om hier aanspraak op te kunnen maken mag de caravan niet langer dan drie jaar in je bezit zijn. Bovendien moet de caravan ook door jou in eerste instantie tweedehands zijn aangekocht.

Hoe verzeker je jezelf van een echt interessante caravanverzekering?

Het mag in de praktijk duidelijk zijn dat een caravanverzekering op zeer veel verschillende manieren kan worden afgesloten. Voor heel wat mensen geldt dan ook dat het niet meteen duidelijk is op welke manier zij nu precies zullen kunnen rekenen op de meest interessante verzekering. Toch zijn er een aantal zaken waar je op dit vlak rekening mee kan houden. In eerste instantie dien je altijd stil te blijven staan bij de waarde van de caravan. Daarnaast is het echter eveneens zo dat je aandacht zal moeten besteden aan de manier waarop de caravan wordt gebruikt. Hoe groter het risico op schade is, des te hoger de kosten voor je caravanverzekering zullen komen te liggen.

Wanneer je een echt interessante verzekering voor je caravan wenst af te sluiten is het in de praktijk ook altijd een absolute must om even de verschillende opties op de markt met elkaar te vergelijken. Enkel en alleen wanneer je dat doet zal je immers tot de conclusie komen welke van deze verschillende verzekeringen voor jou nu echt de meest interessante keuze is. Het mag hoe dan ook duidelijk zijn, indien je aandacht besteedt aan de informatie op deze pagina en op Diks.nl, zal je voor jouw caravan altijd  de meest interessante verzekering weten af te sluiten. Zoveel is zeker.