Bedrijven opzoeken
Image default
Bedrijven

Verschil tussen front end en back end

In het bedrijfsleven speelt de technologie een grote rol. Inmiddels leven we massaal in een gedigitaliseerde wereld, waarbij producten door apparaten worden samengesteld en klanten benaderd kunnen worden via het internet. De technologieën bieden bedrijven een hoop mogelijkheden, al komen er ook regelmatig een hoop onbekende termen naar voren.

Indien een website geoptimaliseerd moet worden, zal dit een hoop kennis en ervaring vergen. Er zal immers in een programmeertaal gewerkt moeten worden. In dit geval spreken we over de back end van een website. Daarnaast is er ook een front end. Deze termen komen regelmatig terug in het bedrijfsleven, al leiden de termen vaak tot een hoop verwarring. Om problemen te voorkomen, zal ik in dit artikel de twee termen bespreken en verduidelijken.

Front end

Het woord verklapt wellicht al een beetje. Front end houdt de voorzijde van de website in, oftewel de zijde dat zichtbaar is voor gebruikers. Voorafgaand zal er een webdesign gemaakt, die door een front end developer zal worden omgezet naar een bruikbare website. Dit is mogelijk door het gebruik van programmeertalen, waaronder JavaScript, HTML of CSS. Dankzij het gebruik van deze talen kan er snel en gemakkelijk een koppeling gemaakt worden met de back end van de website. 

Back end

De back end houdt de achterzijde van een website in. Dankzij de back end zal de front end werken. Ook een back end ontwikkelaar maakt gebruik van programmeertalen, zodat alle processen optimaal verlopen.

Indien jij op een website een product besteld, zal jij dit product in jouw winkelmandje plaatsen. Vanaf dat moment zal de back end beginnen, aangezien hier een proces begint. Vervolgens zal jij de bestelling plaatsen. De bestelling zal moeten binnenkomen bij de verkoper. Opnieuw een belangrijk proces. De back end ontwikkelaar zal zorgen dat deze processen probleemloos verlopen.

Full stack developer

Indien de back end en front end worden samengevoegd, zul jij vanzelf bij het woord ‘full stack’ terechtkomen. Een full stack developer is dus verantwoordelijk voor beide zijden van de website. Een full stack ontwikkelaar beschikt dus over een hoop kennis. Voor bedrijven kan het nuttig zijn om een persoon in te schakelen die van beide zijden verstand heeft, al zal een front end developer uiteraard meer kennis hebben van de voorzijde dan een full stack developer. Een front end developer werkt immers iedere dag met de voorzijde en is daardoor sterk gespecialiseerd in deze zijde.

https://www.kojac.nl/