Bedrijven opzoeken
Image default
Woning en Tuin

PVC vloeren: Alles wat je moet weten over deze populaire vloerkeuze

Stel je eens een vloer voor die niet alleen duurzaam en gemakkelijk te onderhouden is, maar ook een elegante uitstraling heeft die elke kamer kan transformeren. Klinkt als een droom, toch? Welkom in de wereld van PVC vloeren! Deze vloeroptie is de afgelopen jaren enorm populair geworden, en niet zonder reden. In dit artikel gaan we dieper in op wat PVC vloeren precies zijn, hun voordelen, verschillende types, en nog veel meer. Laten we beginnen!

Wat zijn PVC Vloeren?

PVC vloeren, ook wel bekend als polyvinylchloride vloeren, zijn gemaakt van een synthetisch plastic polymeer. Deze vloeren zijn ontworpen om eruit te zien als natuurlijke materialen zoals hout of steen, maar bieden extra voordelen zoals duurzaamheid en waterbestendigheid. De oorsprong van PVC vloeren dateert uit de jaren 1930, maar ze zijn pas de laatste decennia echt populair geworden dankzij verbeteringen in technologie en ontwerp.

Voordelen van PVC Vloeren

Duurzaamheid en Levensduur

Een van de grootste voordelen van PVC vloeren is hun uitzonderlijke duurzaamheid. Ze zijn bestand tegen slijtage en kunnen jarenlang meegaan zonder dat ze hun oorspronkelijke glans verliezen. Dit maakt ze ideaal voor drukbezochte ruimtes zoals woonkamers en keukens.

Onderhoudsgemak

PVC vloeren en visgraat vloeren zijn uiterst gemakkelijk te onderhouden. Een simpele dweilbeurt met wat water en een milde reiniger is vaak voldoende om de vloer er als nieuw uit te laten zien. Ze zijn bestand tegen vlekken, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over gemorste vloeistoffen of vuil.

Waterbestendigheid

Een ander belangrijk voordeel van PVC vloeren is hun waterbestendigheid. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor ruimtes die gevoelig zijn voor vocht, zoals keukens en badkamers. In tegenstelling tot houten vloeren, die kunnen opzwellen of kromtrekken wanneer ze worden blootgesteld aan water, blijven PVC vloeren intact en behouden ze hun structuur.

Verschillende Types PVC Vloeren

PVC vloeren zijn er in verschillende types, elk met hun eigen unieke kenmerken en toepassingen.

Heterogene PVC Vloeren

Heterogene PVC vloeren bestaan uit meerdere lagen en bieden extra duurzaamheid en stabiliteit. Ze zijn ideaal voor commerciële ruimtes waar de vloer zwaar belast wordt.

Homogene PVC Vloeren

Homogene PVC vloeren bestaan uit een enkele laag PVC, waardoor ze extreem slijtvast zijn. Ze zijn populair in industriële omgevingen en ziekenhuizen vanwege hun eenvoudige onderhoud en lange levensduur.

Klik-PVC Vloeren

Klik-PVC vloeren zijn ontworpen voor eenvoudige installatie zonder lijm. Ze zijn perfect voor doe-het-zelf-projecten en kunnen snel en gemakkelijk worden gelegd. Deze vloeren zijn ook herbruikbaar, wat ze tot een milieuvriendelijke optie maakt.

Installatie van PVC Vloeren

Het installeren van PVC vloeren kan een eenvoudig proces zijn als je de juiste stappen volgt.

Voorbereiding van de Ondergrond

Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog en vlak is voordat je begint met het installeren van de PVC vloer. Dit helpt om een gladde en duurzame afwerking te garanderen.

Stappenplan voor Installatie

  1. Meten en Snijden: Meet de kamer op en snijd de PVC vloerdelen op maat.
  2. Leggen: Begin met het leggen van de vloerdelen aan één kant van de kamer en werk je weg naar de andere kant.
  3. Bevestigen: Bevestig de vloerdelen volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan met lijm of een klik-systeem zijn.
  4. Afwerken: Zorg ervoor dat de vloer goed vastzit en gebruik eventueel plinten om de randen af te werken.

Veelgemaakte Fouten bij Installatie

Veelgemaakte fouten zijn onder andere het niet goed voorbereiden van de ondergrond en het niet goed meten van de vloerdelen. Dit kan leiden tot een oneffen vloer die sneller slijt.

Onderhoud van PVC Vloeren

PVC vloeren zijn relatief eenvoudig te onderhouden, maar het is belangrijk om enkele basisprincipes te volgen om hun levensduur te verlengen.

Dagelijks Onderhoud

Stofzuig of veeg de vloer regelmatig om stof en vuil te verwijderen. Gebruik een zachte borstel om krassen te voorkomen.

Periodiek Onderhoud

Dweilen met een milde reiniger houdt de vloer schoon en fris. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën, omdat deze de vloer kunnen beschadigen.

Vlekverwijdering

Voor hardnekkige vlekken, gebruik een zachte doek en een milde reiniger. Vermijd schurende materialen die de vloer kunnen krassen.

PVC Vloeren in Verschillende Ruimtes

PVC vloeren zijn veelzijdig en kunnen in vrijwel elke ruimte worden gebruikt.

Woonkamer

PVC vloeren in de woonkamer bieden een combinatie van stijl en duurzaamheid. Ze zijn bestand tegen zwaar verkeer en gemakkelijk schoon te houden, wat ideaal is voor gezinnen met kinderen en huisdieren.

Keuken

De waterbestendige eigenschappen van PVC vloeren maken ze perfect voor de keuken. Ze zijn bestand tegen gemorste vloeistoffen en gemakkelijk schoon te maken, wat zorgt voor een hygiënische omgeving.

Badkamer

PVC vloeren zijn een uitstekende keuze voor de badkamer vanwege hun vochtbestendigheid. Ze bieden ook een veilige, slipbestendige ondergrond, wat belangrijk is in een ruimte waar water op de vloer kan komen.

Slaapkamer

In de slaapkamer bieden PVC vloeren een comfortabele en warme uitstraling. Ze zijn zacht onder de voeten en verkrijgbaar in tal van ontwerpen die passen bij elke stijl.

Milieuvriendelijkheid van PVC Vloeren

PVC vloeren worden steeds milieuvriendelijker. Moderne PVC vloeren zijn vaak gemaakt van gerecycled materiaal en kunnen zelf ook worden gerecycled, wat hun impact op het milieu vermindert.

Kosten van PVC Vloeren

PVC vloeren zijn vaak een kosteneffectieve keuze vergeleken met andere vloeropties zoals hardhout of tegels. De prijs varieert afhankelijk van het type en de kwaliteit van de vloer, maar over het algemeen zijn PVC vloeren betaalbaar en bieden ze een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Veelgemaakte Misvattingen over PVC Vloeren

Zijn PVC Vloeren Schadelijk?

Er zijn misvattingen dat PVC vloeren schadelijke stoffen afgeven. Moderne PVC vloeren zijn echter ontworpen met strikte veiligheidsnormen en zijn vrij van schadelijke chemicaliën zoals ftalaten.

https://www.bedrijvenopzoeken.nl/pvc-vloeren-alles-wat-je-moet-weten-over-deze-populaire-vloerkeuze