Bedrijven opzoeken
Image default
Rechten

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten: hoe gaat het in zijn werk?

Je wil goed voorbereid zijn op de toekomst. Dit houd in dat je op voorhand nadenkt over zaken waar je misschien nog helemaal niet mee bezig wilt zijn. Zo zal een overlijdensrisicoverzekering afsluiten niet bovenaan je to do lijst staan. Want weet je wel wat een overlijdensrisicoverzekering is en hoe het in zijn werk gaat? Om je alvast op weg te helpen duiken we in dit artikel iets dieper in op dit onderwerp. 

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is de eenvoudigste vorm van een levensverzekering. Bij deze verzekering betaal je een premie, vaak voor een periode tussen de 10 en 30 jaar. Hiermee bouw je een bedrag op wat, wanneer je komt te overlijden, aan jouw gezin wordt uitbetaald. 

Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is het aangaan van een overeenkomst. De overeenkomst tussen de eigenaar van de polis en een verzekeringsmaatschappij. Als eigenaar stem je ermee in om een premie te betalen voor een bepaalde termijn. In ruil voor deze betaling belooft de verzekeringsmaatschappij een specifieke uitkering bij overlijden in contanten uit te betalen aan iemand (vaak aan nabestaanden) bij het overlijden. Het is gunstig om iets achter te laten op basis van een overlijdensrisicoverzekering omdat dit belastingvrij is. 

Hoogte risico bepalen

Ieder persoon leeft anders. Iemand die heel zijn leven ongezond eet en rookt loopt meer risico om iets op te lopen dan iemand die gezond eet en met regelmaat sport. Voor je een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten moet beoordeeld worden voor hoeveel risico je jezelf zou moeten verzekeren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een medisch onderzoek om een evaluatie van jouw gezondheid te maken. Daarnaast wordt ook gekeken naar je beroep en hobby’s. Bij een lichamelijk zware baan of een hobby als duiken kan leiden tot hogere tarieven omdat het risico groter is dan iemand met een kantoorbaan en vogels spot in de vrije tijd. 

Looptijd overlijdensrisicoverzekering 

Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering afsluit moet bepaald worden voor welke periode je dit gaat doen. De hamvraag die je moet stellen is ‘Hoe lang heb ik dekking nodig?’ Heb je kinderen? Houd dan ongeveer rekening met de periode tot ze het huis uit gaan heb door hebben kunnen studeren. Want hoe langer de looptijd, hoe meer premie je per maand gaat betalen. Helaas heeft niemand een glazen bol waarmee we in de toekomst kunnen kijken. Daarom is het ook ons advies om een overlijdensrisicoverzekering voor een langere periode af te sluiten. Bijkomend voordeel is dat hoe jonger je een overlijdensrisicoverzekering afsluit hoe fitter je vaak nog bent. Dat kan helpen bij het bepalen van het risico. 

Bepaal welke nabestaanden hier recht op hebben

Het is voor te stellen dat dit een lastige vraag is om over na te denken. Maar het is wel een hele belangrijke vraag. Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering afsluit moet je nadenken wie de uitkering krijgt. Deze uitkering hoeft niet naar slechts één persoon te gaan. Het is mogelijk om de uitkering te verdelen. Zo kun je ervoor kiezen om een deel naar je echtgenoot te laten gaan en een deel naar de volwassen kinderen. Ook is het mogelijk de uitkering na te laten aan een liefdadigheidsinstelling of een goede vriend.

https://www.scildon.nl/overlijdensrisicoverzekering/afsluiten/