Bedrijven opzoeken
Image default
Bedrijven

Wat kan toegangscontrole voor bedrijven betekenen?

Toegangscontrole wordt door steeds meer bedrijven toegepast, het is een manier om bepaalde delen/afdeling van je bedrijf af te schermen voor onbevoegden. Vaak wordt er binnen bedrijven gewerkt met een pasjessysteem. Verschillende pasjes openen verschillende deuren. De belangrijkste redenen voor bedrijven om dit systeem te gebruiken is veiligheid en het beschermen van bedrijfsgeheimen. Ook het veilig houden van bepaalde goederen kan een factor zijn. Je kunt hierbij denken aan dure goederen die snel gestolen kunnen worden. Veel werkgevers willen bijvoorbeeld niet dat de poetsploeg, stagiairs of nieuwe medewerkers bij deze goederen kunnen. Dit heeft niets met vertrouwen te maken, maar meer met veiligheid. Werknemers die niet met deze goederen hoeven te werken zouden er ook niet bij moeten kunnen.  

Waar gebruikt men deze systemen? 

Men kan allereerst denken aan overheidsgebouwen, je wil natuurlijk niet dat zomaar iedereen van buitenaf bepaalde afdeling kan bezoeken en zomaar bij een belangrijke overheidsfunctionaris het kantoor kan binnenwandelen. Deze systemen doen vaak ook aan tijdregistratie of hier wordt zelfs een apart systeem voor gebruikt. Zo kan men ook zien niet alleen wie welke ruimte heeft betreden, maar ook hoe lang zij daar binnen waren. Systemen kunnen zo ook bijvoorbeeld een melding geven wanneer iemand heel lang op een bepaalde afdeling was, dan kan er onderzoek worden gedaan waarom dit was. Dit kan belangrijk zijn bij speciale bedrijven waar veiligheid erg belangrijk is. Denk hierbij aan medische bedrijven of energieplantages die hele gebieden voorzien van stroom. Helaas moeten vandaag de dag  

dit soort bedrijven streng worden beveiligd en moeten ongewenste bezoekers worden buiten gehouden.  

Niet alleen bedrijven gebruiken deze technologie 

Ook openbare plekken of evenementen gebruiken toegangscontrole en tijdregistratie. Toegangscontrole enerzijds om iedereen de juiste plek te laten bezoeken en tijdregistratie anderzijds omdat deze informatie waardevol kan zijn voor een volgende evenement. Organisatoren kunnen zo bijvoorbeeld zien hoe lang bezoekers op een bepaalde plek waren, dit kunnen ze goed gebruiken voor een volgende evenement. Een museum bijvoorbeeld maakt ook gebruik van toegangscontrole, men wil natuurlijk niet dat bezoekers een verkeerde deur nemen en achter in de galerij terecht komen waar stukken onbeveiligd liggen. Ook bepaalde delen van een gebouw, zoals het museum, kunnen zo makkelijk worden afgesloten wanneer zij bijvoorbeeld worden verbouwd of aangepast. Zo lopen bezoekers niet in de weg en kunnen er ook geen ongelukken gebeuren. Grote bibliotheken met afdelingen vol speciale boeken maken vaak ook gebruik van dit soort systemen. Alleen medewerkers kunnen bij deze speciale boeken. Dit om te voorkomen dat iedereen aan deze speciale boeken zit of dat deze zomaar worden meegenomen. 

https://www.get.nl/nl/oplossingen/toegangscontrole/