Bedrijven opzoeken
Image default
Woningen

Wat is het riool nou eigenlijk?

Wat is het riool nou eigenlijk?

Riool is een systeem van leidingen en andere constructies die rioolwater, water en andere vloeistoffen transporteren.

Het rioolstelsel is ontworpen om al het afvalwater in een gemeenschap (huishoudens, fabrieken, scholen enz.) op te vangen. Het riool kan worden onderverdeeld in drie delen: het opvangsysteem, de zuiveringsinstallatie en het distributiesysteem.

Het inzamelsysteem omvat alle leidingen van woningen en bedrijven die naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie leiden. Het omvat ook leidingen van industriële installaties die naar de zuiveringsinstallatie of rechtstreeks naar een beek of rivier leiden.

De zuiveringsinstallatie verwijdert schadelijke chemicaliën uit afvalwater voordat het weer vrijkomt in de natuur of wordt doorgestuurd voor verdere verwerking.

Het distributiesysteem omvat leidingen die behandeld water van de zuiveringsinstallatie naar huizen en bedrijven in uw gemeenschap leiden.

Rioolonderhoud

Rioolonderhoud is een proces van het inspecteren, reinigen en repareren van de riolen. Riolen bestaan voornamelijk uit leidingen die het afvalwater van woningen en bedrijven naar een zuiveringsinstallatie voeren. De leidingen kunnen verstopt raken met vuil, waardoor rioolwater terug kan stromen naar huizen of bedrijven. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen, dieren en planten die in het gebied leven. Om dit te voorkomen is rioolonderhoud nodig. Rioolonderhoud wordt uitgevoerd door loodgieters, elektriciens en andere gediplomeerde professionals. Ook kunnen aannemers worden ingehuurd om het onderhoud uit te voeren. Deze professionals gebruiken chemicaliën, gereedschappen zoals stofzuigers en toverstokken om de leidingen van afval en verstoppingen te reinigen. Ze gebruiken ook een verscheidenheid aan materialen om de leidingen indien nodig te patchen.

Riolering verstopt, wat nu?

Het eerste dat u moet doen, is het toilet controleren op voorwerpen die mogelijk door het toilet zijn gespoeld. Vervolgens kunt u proberen het met een plunjer te dompelen. Als dat niet werkt, moet u een loodgieter bellen. Om u riool te ontstoppen in Zoetermeer kunt u het beste contact opnemen met Regioriool. Dit is een partij met veel ervaring en goede klantenservice. Tot slot, als al het andere faalt, bel dan de plaatselijke brandweer en vraag om hun hulp.

https://regioriool.nl/