Bedrijven opzoeken
Image default
Bedrijven

Verklaring omtrent goed gedrag – VOG aanvragen

Gaat u bij een nieuwe werkgever of bedrijf in loondienst, gaat u vrijwilligerswerk doen? Het kan zo zijn dat uw werkgever zal vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). In deze verklaring zal worden vermeld dat u geen op basis van uw verleden met Justitie geen problemen zal leveren voor de functie dat u gaat vervullen. Vaak is een VOG verplicht wanneer u solliciteert naar functies in het onderwijs, de zorg of sociaal-maatschappelijke organisaties. De VOG aanvragen is eigelijk niet zo ingewikkeld.

VOG aanvragen

Een VOG aanvragen gaat meestal via uw gemeente, maar sinds kort is het ook mogelijk om digitaal uw VOG aan te vragen bij het online loket hetvogbureau.nl. Deze intermediair verwerkt uw aanvraag en dient deze in bij Dienst Justis, voordat de aanvraag wordt ingediend wordt uw aanvraag gecontroleerd – er wordt gecheckt of deze op de juiste wijze is ingevuld.

Dit heeft u nodig voordat u digitaal de VOG aanvraagt.

  • een inschrijving bij een Nederlands gemeente.
  • een actief BSN (burgerservicenummer).
  • een actief DigiD account en kunt inloggen.
  • een werkend e-mail adres.
  • internetbankieren

Nadat uw aanvraag is ingediend ontvangt u een e-mail met een unieke code. In de e-mail zit ook een linkje, wanneer u op deze linkje klikt kunt u de code invullen en uw aanvraag bevestigen. Goed om rekening mee te houden is dat u uw DigiD bij de hand moet hebben. U moet namelijk uw identiteit verifieren en de resterende legeskosten van €33,85 aan Dienst Justis voldoen. 

Waar is de VOG voor nodig?

Een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) toont aan dat uw verleden geen bezwaar vormt om een bepaalde taak of functie binnen een bedrijf of stichting te vervullen. U heeft een VOG veelal nodig in het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs maar ook voor vrijwilligerswerk.

Voor mensen die met kinderen, vertrouwelijke gegevens of geld werken is een VOG vaak zelfs verplicht. Een andere reden om een VOG aan te vragen is voor emigratie, een visum, schietsport of een vergunning.

Gerelateerde artikelen

Onesessioncoaching gespesialiseerd in hoogsensiviteit

Waar ga je heen met je spandoek?

Hoe maak je je huis tot een thuis?