Bedrijven opzoeken
Image default
Bloemen

Turkse Mot: De Onzichtbare Vijand van de Tomatenteelt

De Turkse mot is een plaag die een grote bedreiging vormt voor de tomatenteelt. Deze onzichtbare vijand kan aanzienlijke schade aanrichten aan gewassen en is daardoor een constante zorg voor telers.

Herkennen van de Turkse Mot

Het herkennen van de Turkse mot kan een uitdaging zijn. De volwassen motten zijn klein en hebben een spanwijdte van slechts 15-20 mm. Ze hebben een lichtbruine kleur met een kenmerkend patroon op hun vleugels. De larven, die de meeste schade aanrichten, zijn groenachtig en worden tot 15 mm lang.

Schade door de Turkse Mot

De larven van de Turkse mot voeden zich met de bladeren, stengels en vruchten van de tomatenplant. Ze boren zich in de vrucht en veroorzaken zo interne schade. Dit resulteert in onverkoopbare tomaten en kan leiden tot aanzienlijke economische verliezen.

Beheersing van de Turkse Mot

Het beheersen van de Turkse mot is een complexe taak. Het begint met een grondige monitoring van de populatie. Dit kan worden gedaan door het gebruik van feromonen. Feromonen zijn chemische stoffen die door de motten worden uitgescheiden om soortgenoten aan te trekken. Door feromonen te gebruiken in vallen, kunnen telers de aanwezigheid en de omvang van de Turkse mot populatie in hun gewassen monitoren.

Naast monitoring, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Dit kan onder andere door het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen en het inzetten van natuurlijke vijanden van de Turkse mot, zoals sluipwespen.

Conclusie

De Turkse mot is een serieuze bedreiging voor de tomatenteelt. Het herkennen, monitoren en beheersen van deze plaag is essentieel om de schade te beperken. Door gebruik te maken van feromonen en biologische bestrijdingsmiddelen, kunnen telers de Turkse mot effectief bestrijden en hun gewassen beschermen.

https://www.hortipro.com/ziektes-en-plagen/turkse-mot/