Bedrijven opzoeken
Image default
Bedrijven

Tabak & Cultuur

Nederland rookt steeds minder. De hoge accijns en gezondheidsproblemen hebben ervoor gezorgd dat Nederlanders steeds minder roken. Ook het rookverbod in de horeca (2007) heeft voor een afname gezorgd op het tabaksverbruik. Deze factoren spelen mee bij het geval dat roken inmiddels een ware taboe begint te worden in Nederland.

 

Deze taboe voelt voor de meeste normaal aan. Echter was roken vroeger heel normaal en al helemaal in de horeca. Er was bijna geen kroeg of cafetaria waar binnen niet werd gerookt. De sigaretten hoorde er nou eenmaal bij. Maar niet alleen in de horeca was tabak de standaard. Tabak was overal, op het werk, in de auto en zelfs in de bioscoop werd gerookt. Op verjaardagen stond soms zelfs in plaats van de hedendaagse kaasstengels, een glas met sigaretten.

 

Echter kan er nog wel gerookt worden in de horeca. Dit gebeurt in speciale ‘Shisha lounges’. Een shisha is een ander woord voor een waterpijp. Een vorm van roken die is ontstaan in het Midden-Oosten. In de waterpijp gaat een speciaal soort tabak, in de volksmond ook wel shisha smaken genoemd. De lounges zijn vaak erg luxe en comfortabel ingericht. Er zijn meestal losse ruimtes waar je rustig gebruik kan maken van de waterpijp. De lounges zijn erg populair onder de jongeren en zorgen dat een klein deel van de ‘taboe’ vervaagt.

 

De landen waar op dit moment het meest wordt gerookt zijn China en India. De voornaamste reden is de hoge werkdruk van de inwoners. Het probleem in deze landen is dan ook niet dat er geen rookverbod is, maar vooral de hoge werkstress. Het land waar op dit moment het minst wordt gerookt is Zweden, namelijk 6% rookt daar sporadisch. In Nederland ligt dit percentage op 17%. Dit percentage neemt per jaar erg af in Nederland. Hiermee zijn we erg goed op weg naar een rookvrije generatie.

 

https://premium-hookahs.nl/