Bedrijven opzoeken
Image default
Zorg

Oogheelkundig onderzoek? Deze apparaten zijn van belang

Voor oogheelkundig onderzoek is een breed scala aan diagnostische apparatuur nodig. Het is belangrijk dat het oogonderzoek efficiënt en nauwkeurig uitgevoerd kan worden. Omdat de marges in ogen klein zijn, moet optiek apparatuur zeer nauwkeurig en accuraat zijn. Welke apparatuur is van belang in een oogheelkundig onderzoek? We zullen hier een aantal voorbeelden uitlichten. 

Bijziend en verziend 

Helaas is goed zien niet voor iedereen weggelegd. Bijvoorbeeld, als het hoornvlies te bol is of het oog te lang, valt het binnenvallende licht op een punt voor het netvlies. Dit veroorzaakt bijziendheid. Als je hoornvlies niet bol genoeg is of je oog te kort, vallen beelden van voorwerpen achter je netvlies. Hierdoor zie je wazig, en dat noemen we verziendheid. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei manieren om beter te zien, zoals brillen en contactlenzen.

Refracto-keratometer

Om als oogarts of optometrist te kunnen bepalen welke brillenglazen of lenzen iemand nodig heeft, is een refractie-onderzoek of oogmeting nodig. Tijdens zo’n onderzoek wordt gemeten wat iemand daadwerkelijk kan zien. Een refracto-keratometer is een apparaat dat deze meting kan verrichten. Hiermee wordt de refractieafwijking en de bolling van het oog bepaald. Met behulp van de keratine-waardes die gemeten worden, kan bepaald worden welke lens het meest geschikt is om te dragen, dat wil zeggen van welke diameters en krommingen. 

Tonometer

Het is voor een opticien ook van belang om de oogdruk van de klant regelmatig te meten. Ook is het belangrijk om eventueel glaucoom te detecteren. Glaucoma is een ziekte van het oog waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, en het is essentieel om dit tijdig te ontdekken. Een tonometer is een apparaat dat de oogdruk kan meten en eventuele afwijkingen kan opsporen, zodat passende maatregelen genomen kunnen worden. Er bestaan zowel contact als non-contact tonometers. Bij non-contact tonometers wordt de oogdruk gemeten door middel van luchtdruk die het hoornvlies licht indrukt. 

Funduscamera 

Een gedetailleerde opname helpt om het oog goed te onderzoeken. Een funduscamera is een soort digitale camera, waarmee foto’s van het netvlies, de macula, de oogzenuwen en de bloedvaten gemaakt kunnen worden. De foto’s van het netvlies worden gemaakt op een manier waarbij de pupil niet verwijd hoeft te worden. Een funduscamera kan gebruikt worden voor onderzoek van het achterste deel van het oog. Ook kun je afwijkingen aan verschillende lagen van het netvlies vaststellen. Door middel van filters en bepaalde instellingen kunnen er zeer gedetailleerde foto’s van de binnenkant van het oog gemaakt worden.