Bedrijven opzoeken
Image default
Woningen

Installatie van binnendeuren

Het afhangen van een deur vergt precisie. Om beschadigingen te voorkomen, kun je deuren het beste zo laat mogelijk in de bouwfase plaatsen. Allereerst meet je de sponning van het gat op waar de deur komt. Je meet op drie plaatsen van links naar rechts en op twee plaatsen van boven naar beneden.

Door middel van zagen en schaven kun je dan de deur nog op maat maken. Rondom de deur moet er 2 tot 3 mm ruimte overblijven. Je kunt gebruik maken van scharnieren of paumelles, dat verschilt welke deur je hebt. Heb je een stompe deur, dan valt deze niet over het kozijn heen en gebruik je scharnieren.

Heb je een opdekdeur, dan valt deze wel over het kozijn heen en gebruik je paumelles. Vergeet niet de draairichting van de deur te bepalen.

Scharnieren

Hang een binnendeur altijd aan minimaal drie scharnieren. Een bovenaan, een in het midden en een onderaan. Dit is zeker nodig voor Thys deuren want deze kunnen anders beginnen afhangen.

Haal de scharnierpen uit de scharnieren en teken de plaats waar de moeten komen af op de sponning. Zorg ervoor dat de knoop van het scharnier 2 mm uit het kozijn steekt.

Zet met een schroef de scharnieren vast in het kozijn. Schuif de scharnierpen tussen de losse scharnieren en de scharnieren die aan het kozijn vastzitten. Zet de deur op wiggen in de kozijnsponning en teken de vrije helften van de scharnieren af op de deur. Monteer de scharnierhelften op de deur.

Plaats de deur met de scharnierpennen in het kozijn. Soms heb je een tang nodig om de scharnierknopen op een lijn te plaatsen.

Paumelles

Als je gebruik maakt van paumelles, volstaan er twee om de deur mee af te hangen. Een bovenaan en een onderaan. Meet de breedte van de deur af zonder opdekrand en de hoogte van de deur met opdekrand. Zo weet je of je de deur bij moet schaven.

In de deurposten moeten gaten zitten voor de onderdelen van de paumelles. Draai vervolgens twee paumelles in de zijkant van de deur, vaak zitten er al gaten in de opdekdeur. Hang daarna de paumelles in elkaar. Je kunt de deur stellen door de paumelles meer in of uit de deur te draaien.

Klinkt dit allemaal een beetje te complex? Dan kan je nog steeds beroep doen op een professional voor het plaatsen van je binnendeuren.

 

http://www.deurenshop.com