Bedrijven opzoeken
Image default
Dieren

Het belang van gezonde kalveren in de melkveehouderij

Als je betrokken bent in de melkveehouderij, weet je hoe belangrijk gezonde kalveren zijn voor de toekomst van je bedrijf. Kalveren zijn de toekomstige melkkoeien en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed groeien en gezond blijven. Een van de manieren om dit te bereiken is door het gebruik van kalveriglo, een innovatieve verlichtingstechnologie die speciaal ontwikkeld is voor kalverboxen.

Voeding van Kalveren

Naast verlichting is voeding ook een belangrijk aspect voor de groei en gezondheid van kalveren. Kalveren hebben een specifieke voedingsbehoefte die afhangt van hun leeftijd en groei. In de eerste paar weken na hun geboorte hebben kalveren alleen melk of melk formule nodig. Naarmate ze ouder worden, kunnen ze geleidelijk aan grotere hoeveelheden ruwvoer en concentraten toegediend worden. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden en ervoor te zorgen dat de kalveren altijd toegang hebben tot vers water.

Preventie van ziekten

Naast groei en voeding, is het ook belangrijk om de gezondheid van kalveren te beschermen tegen ziekten. Dit kan gedaan worden door het toepassen van preventieve maatregelen, zoals het regelmatig ontwormen en enten van de kalveren. Het is ook belangrijk om de kalveren te beschermen tegen ziekten die kunnen worden overgedragen door andere dieren, zoals de runderen ziekte (Bovine Viral Diarrhoea) en de runderpest (Bovine Tuberculosis).

Hygiëne speelt ook een belangrijke rol in het voorkomen van ziekten. Het is belangrijk om de kalverboxen regelmatig schoon te maken en te desinfecteren. Dit kan gedaan worden door het gebruik van desinfecterende middelen die specifiek ontwikkeld zijn voor de landbouw. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de kalveren altijd toegang hebben tot vers water en dat hun drinkbakken regelmatig worden schoongemaakt.

Het is ook belangrijk om de gezondheid van de kalveren te controleren door regelmatig bloed- en uitstrijk testen uit te voeren. Dit kan helpen om eventuele problemen op te sporen voordat ze zich ontwikkelen tot serieuzere ziekten. Als er afwijkingen worden waargenomen, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om eventuele problemen op te lossen.

Daarnaast is het ook belangrijk om een biosecure omgeving te creëren door het beperken van contact tussen je eigen dieren en dieren van buitenaf. Dit kan gedaan worden door het scheiden van de kalveren van de melkkoeien, of het beperken van het aantal bezoekers die toegang hebben tot de kalverboxen. Dit helpt om te voorkomen dat ziekten worden overgedragen van andere dieren.

Monitoring van groei en gezondheid

Ook is het belangrijk om de groei en gezondheid van de kalveren te blijven monitoren. Dit kan gedaan worden door het bijhouden van gewicht, lengte en andere fysieke kenmerken van de kalveren. Het is ook belangrijk om de eetlust, drinkgedrag en gedrag van de kalveren in de gaten te houden. Als er afwijkingen worden waargenomen, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om eventuele problemen op te lossen.