Bedrijven opzoeken
Image default
Bedrijven

Wat kost een bedrijf overnemen?

Wanneer u uw bedrijf wilt uitbreiden, is het logisch om te overwegen een concurrent of een ander bedrijf te kopen dat uw bestaande activiteiten aanvult. Het overnemen van een ander bedrijf kan een geweldige manier zijn om toegang te krijgen tot nieuwe klanten en markten, en ook tot nieuwe producten of diensten tegen een lagere kostprijs. Er bestaat echter niet zoiets als een gratis overname; u moet de kosten van de overname van het doelbedrijf afwegen tegen de voordelen voordat u doorgaat met de deal. Wat kost het om een bedrijf over te nemen? Bij het evalueren van de kosten en baten van een overname, moet u aan drie dingen denken:

Due diligence

Voordat u een overname nastreeft, moet u de jaarrekeningen en het managementteam van de over te nemen onderneming grondig onderzoeken. U moet ook de klanten, leveranciers en werknemers van het over te nemen bedrijf beoordelen om er zeker van te zijn dat ze goed bij uw huidige activiteiten passen. Ten slotte moet u een juridische analyse uitvoeren om er zeker van te zijn dat de overname een levensvatbaar en legaal zakelijk voorstel is. De kosten van de due diligence zijn afhankelijk van de omvang en de complexiteit van de overname. Grotere overnames, waarvoor waarschijnlijk meer due diligence nodig is, zullen ook hogere kosten met zich meebrengen.

Overnamekosten

Wanneer u een bedrijf overneemt, zult u waarschijnlijk aanzienlijke juridische en advieskosten moeten maken. Afhankelijk van het type overname (aandelen of activa, schuld- of aandelenfinanciering, enz.), zullen er verschillende soorten kosten verbonden zijn aan de transactie. Juridische en andere transactiekosten : Dit zijn honoraria die worden betaald aan advocaten, accountants en overnameadviseurs om de deal te helpen sluiten. Sommige vergoedingen worden vooraf aangerekend en andere worden betaald bij de afronding van de transactie. Schuldfinanciering: Schuldfinanciering is wanneer u een lening gebruikt om de overname te financieren. De initiële kosten zijn doorgaans lager dan bij aandelenfinanciering. Schuld moet echter met rente worden terugbetaald, waardoor de overnamekosten na verloop van tijd stijgen. Financiering met eigen vermogen: Aandelenfinanciering is wanneer u aandelen uitgeeft om de overname te financieren. Dit wordt meestal gedaan wanneer een bedrijf een ander bedrijf overneemt om te groeien. Financiering met eigen vermogen is vooraf duur, maar u hoeft het niet terug te betalen. Aandelenfinanciering kan ook worden gebruikt om een bedrijf rechtstreeks over te nemen, wat een vijandige overname wordt genoemd. Een vijandige overname kan echter moeilijker te realiseren zijn door de extra complexiteit en financieringskosten. 

Los conflicten op en behoud werknemers.

Wanneer u een nieuw bedrijf overneemt, kan het zijn dat er werknemers zijn die om wat voor reden dan ook niet aan boord willen blijven. Ze kunnen door de vorige eigenaar zijn ingehuurd, een slechte relatie met u hebben, of andere vaardigheden hebben die het bedrijf niet nodig heeft. Wat de reden ook is, de overname van een ander bedrijf kan een nieuwe reeks problemen met zich meebrengen als werknemers niet willen blijven. Aan de andere kant kunnen veel van de werknemers blij zijn met de overname, en zij kunnen de verandering zelfs verwelkomen. Zij kunnen bijvoorbeeld ontevreden zijn over het management van de vorige eigenaar. Hoe dan ook, u zult er zeker van willen zijn dat u zo snel mogelijk problemen oplost en belangrijke werknemers behoudt om de waarde van de overname te maximaliseren. 

Het voordeel van een grote vis in een kleine vijver.

Wanneer u een klein bedrijf overneemt, kunt u dit doen tegen lagere kosten dan wanneer u een groter bedrijf overneemt. Kleinere bedrijven hebben gewoonlijk minder werknemers, hebben minder schulden, en zijn minder complex dan grotere bedrijven. Als gevolg daarvan zullen kleinere overnamedoelen waarschijnlijk een lagere aankoopprijs en lagere overnamekosten hebben dan grotere bedrijven. Dit kan betekenen dat de overname van een klein bedrijf sneller en goedkoper zal verlopen dan de overname van een groter bedrijf. Het nadeel van het overnemen van een kleiner bedrijf is dat het minder aantrekkelijk kan zijn voor klanten en andere belanghebbenden dan een groter bedrijf. Dit nadeel kan worden gecompenseerd door het overgenomen bedrijf te laten groeien of door andere kleinere bedrijven over te nemen om zo een grote vis in een kleine vijver te worden. 

Summary.

Wanneer u een ander bedrijf overneemt, is het belangrijk om te onthouden dat er niet zoiets bestaat als een gratis overname. Overnamekosten zullen variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf en het type overname; ze kunnen ook due diligence-kosten omvatten. U moet de kosten van een overname in overweging nemen wanneer u de voordelen van de deal afweegt.