Bedrijven opzoeken
Image default
Dienstverlening

Wat is leiderschap? Wat is management?

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen leiderschap en management. Zijn ze hetzelfde? Hebben professionals deze kwaliteiten – of kost het een lange tijd om een of beide te leren? Deze vragen zijn maar het topje van de ijsberg. In dit artikel kijken Robert Haringsma Instituut voor Positieve Psychologie naar beiden.

Wat is leiderschap? Wat is management?

De woorden “leider” en “manager” worden vaak gebruikt in het bedrijfsleven en worden vaak uitgewisseld. Maar heb je je ooit eens afgevraagd wat ze eigenlijk betekenen?

Wat doet een manager?

Een manager is een onderdeel van de organisatie die de verantwoordelijkheid heeft om vier belangrijke managementfuncties uit te voeren: plannen, organiseren, besturen en controleren. Maar zijn alle managers ook leiders?

De meeste managers hebben ook de neiging om leiders te zijn, maar ALLEEN wanneer ze adequaat de leiderschapsverantwoordelijkheden kunnen uitvoeren, zoals communicatie, motivatie, inspiratie opwekken en begeleiden, en personeel aanmoedigen om productiever te zijn.

Jammer genoeg zijn niet alle managers ook leiders. Sommige managers hebben slechte leiderschapskwaliteiten en het personeel volgt alleen de opdracht van het management omdat ze dat moeten – niet omdat ze overgehaald of geïnspireerd werden door een leider.

Managementplichten zijn meestal het formele gedeelte van een baanbeschrijving; Ondergeschikten volgen jouw aanwijzingen door jouw professionele titel of benaming. De hoofdtaak van een manager is om alle organisatorische doelen te volbrengen; ze nemen vaak niet veel andere onderwerpen in overweging. Managers worden zowel voor hun eigen acties verantwoordelijk gehouden als die van hun ondergeschikten. Bij deze titel hoort autoriteit en het voorrecht om te promoveren, aannemen, ontslaan, disciplineren of personeel te belonen voor hun prestaties of gedrag.

Wat doet een leider?

Het grootste verschil tussen management en leiderschap is dat leiders niet persé een managementpositie hebben of innemen. Simpel gezegd hoeft een leider geen gezagsdrager van de organisatie te zijn; een leider kan iedereen zijn.

Anders dan bij managers worden leiders gevolgd voor hun persoonlijkheid, gedrag en overtuigingen. Een leider is persoonlijk geïnvesteerd in taken en projecten en demonstreert een grote hoeveelheid passie voor zijn werk. Leiders vinden het succes van hun volgers erg belangrijk en helpen hen om hun doelen met tevredenheid te bepalen – deze doelen hoeven niet binnen het bedrijf te zijn.

Het is niet altijd tastbare of formele macht die een leider heeft over zijn volgers. Tijdelijke macht wordt gegeven aan een leider en kan worden vastgesteld op basis van de leider zijn vermogen om zijn volgers aanhoudend te inspireren en motiveren.

Train je leiderschap bij IvPP!

 

http://www.ivpp.nl/leiderschap/training