Bedrijven opzoeken
Image default
Woningen

Wat is industrieel design en waarom is het hot?

Industrieel design is een stijl die zijn inspiratie haalt uit oude fabrieken en industriële ruimtes. Het is een trend die zich kenmerkt door een voorkeur voor onafgewerkte materialen, een minimalistische inrichting en een no-nonsense benadering van het interieur. Het gaat hier om een look die authenticiteit en een verhaal uitstraalt, waarbij de schoonheid van het onvolmaakte wordt gevierd. Deze stijl heeft recentelijk aan populariteit gewonnen omdat het een unieke, rauwe charme aan een ruimte geeft die vaak niet gevonden kan worden in meer gepolijste of traditionele designs.

De populariteit van industrieel design komt ook voort uit de veelzijdigheid. Het is een stijl die zowel in commerciële ruimtes zoals restaurants en koffiebars als in woonhuizen prachtig tot zijn recht komt. Mensen zijn op zoek naar manieren om karakter en persoonlijkheid in hun leefruimtes te brengen, en industrieel design biedt hiervoor de perfecte tools. Het toont aan dat iets nieuws niet altijd beter is en dat er schoonheid schuilt in de geschiedenis en het verhaal achter een object of ruimte.

Sleutelstukken voor je industriële interieur

Een industrieel interieur is niet compleet zonder een aantal sleutelstukken die de sfeer bepalen. Denk hierbij aan robuuste tafels gemaakt van gerecycled hout, metalen kasten met een verweerde look en comfortabele, doch stoere leren banken. Deze items zijn vaak het middelpunt van de ruimte en zetten de toon voor andere accessoires en decoratieve elementen.

Verder spelen industriële lampen – zoals hanglampen met een metalen kap of staande lampen op een driepoot – een cruciale rol in het neerzetten van de industriële sfeer. Deze verlichting is niet alleen functioneel, maar draagt ook bij aan het esthetische geheel door hun opvallende designs en ruwe materialen. Kabels mogen gezien worden en worden vaak gebruikt als een designelement in plaats van ze weg te werken.

Beton cire vloeren: eigentijdse en robuuste looks

Een onmisbaar onderdeel van het industriële interieur zijn de vloeren, en daarbij zijn Beton cire vloeren: eigentijdse en robuuste looks een perfecte keuze. Beton cire is een soort pleisterwerk dat bestaat uit cement en hars, waarmee je een betonlook kunt creëren die zowel eigentijds als robuust is. Deze vloeren zijn slijtvast en onderhoudsvriendelijk, waardoor ze ideaal zijn voor een woning waar geleefd wordt. Bovendien kunnen ze in verschillende kleurtinten worden aangebracht, waardoor ze naadloos aansluiten bij de rest van het interieur.

Het mooie van Beton cire vloeren is dat ze een continuïteit creëren die andere vloersoorten niet kunnen bieden. Met hun naadloze afwerking en natuurlijke uitstraling vormen ze de ideale basis voor een industrieel interieur. Ze geven elke kamer een open en ruimtelijk gevoel, terwijl ze tegelijkertijd sfeer en karakter toevoegen. Dit maakt dat Beton cire vloeren niet alleen praktisch zijn, maar ook esthetisch een sterke keuze voor wie houdt van een eigentijdse en robuuste look.

Kleuren en texturen die de toon zetten

Kleuren spelen een essentiële rol bij het bepalen van de sfeer in een industrieel interieur. Typische kleuren voor deze stijl zijn neutrale tinten zoals wit, grijs, zwart en bruin. Deze kleuren vormen een rustige achtergrond waartegen de meer uitgesproken materialen en meubelstukken kunnen opvallen.

Texturen zijn minstens zo belangrijk; zij geven diepte aan de ruimte. De textuur van onbewerkt hout, roestig metaal en natuursteen zijn allemaal populair binnen industrieel design. Deze materialen hebben vaak al veel meegemaakt en dat verhaal zie en voel je in hun textuur. De combinatie van ruwe materialen met meer gepolijste oppervlakken zorgt voor een interessant contrast dat typisch is voor deze stijl.

Industriële accessoires die het verschil maken

Accessoires kunnen jouw industriële interieur echt naar een hoger niveau tillen. Oude metalen lockers, vintage reclameborden, industriële krukken; het zijn allemaal elementen die karakter toevoegen aan je woning. Deze accessoires hoeven niet perfect te zijn; juist de gebruikssporen geven ze charme.

Kunstwerken met een industriële uitstraling of grote posters van oude fabrieken kunnen ook veel toevoegen aan je interieur. En vergeet planten niet! Groene planten kunnen mooi contrasteren met de harde industriële materialen en brengen leven in je interieur. Presenteer ze in grote metalen potten of bakken voor extra effect.

De juiste verlichting voor die rauwe sfeer

Verlichting is bepalend voor de sfeer in elke ruimte, maar in een industrieel interieur speelt het een nog grotere rol. Industriële hanglampen of spotlights kunnen dienen als blikvanger en het ruwe karakter van de ruimte benadrukken. Het gebruik van warme lichtbronnen kan bovendien voor een aangename balans zorgen tussen koel industrieel design en huiselijke warmte.

Lichtinval is ook iets om rekening mee te houden. In veel oude industriële gebouwen zijn grote ramen te vinden die zorgen voor een overvloed aan natuurlijk licht. Probeer dit na te bootsen door te kiezen voor grote lampen of door meerdere lichtbronnen strategisch te plaatsen om zo’n zelfde effect te bereiken.

Combineer en heers: mix met andere stijlen

Hoewel puur industrieel design zeer aantrekkelijk kan zijn, kan het combineren met andere stijlen leiden tot een uniek en persoonlijk interieur. Moderne meubels met strakke lijnen gaan bijvoorbeeld heel goed samen met de rauwe uitstraling van industrieel design.

Het toevoegen van hout en textiel kan warmte brengen in de soms koude industriële sfeer. Zachte dekens, kleurrijke kussens of houten accentmeubels kunnen zorgen voor een huiselijk gevoel zonder afbreuk te doen aan de industriële look.