Bedrijven opzoeken
Image default
Woning en Tuin

Raambeslag – veilig openen en sluiten

Deuren open je met deurbeslag. En net zo is het met raambeslag. Het ziet er alleen wel wat anders uit, een raamklink is geen deurklink. En hefschuifgrepen zie je niet terug in deuren. Wat hoort er nu precies bij raambeslag?

 

  • Raamkrukken of raamklinken;

  • Raambomen;

  • Raampompen;

  • Raamsluitingen;

  • Hefschuifgrepen;

  • Espagnolets.

 

Een royaal assortiment bij raambeslag

Welke je ook nodig hebt, bij nieuw beslag maak je altijd keuzes. Welke stijl en welke afwerking wil je? Hoe moet het design eruitzien? En past de kleur of de ‘look’ van het materiaal wel bij de rest van je huis inrichting? Is je interieurstijl grotendeels landelijk? Dan kun je een keuze maken tussen natuurlijke materialen zoals brons of een roestkleur. Verouderd ijzer is ook een optie; die past ook goed bij een industriële stijl. Bedenk wel dat natuurlijk materiaal in de loop van de tijd wat verandert. Brons gaat bijvoorbeeld een patinalaag krijgen. Het punt van de onderhoudsvriendelijkheid is ook belangrijk. Neem vooral beslag dat weinig onderhoud vergt. Even met een doekje het stof afnemen, dat moet voldoende zijn.

 

Raambeslag moet veiligheid garanderen

Een raam is een prachtig ding: het geeft je volop daglicht en zet je je raam open, dan krijg je frisse lucht. Maar ook voor de inbreker is het raam een aardige toegang naar wat in je lades en kasten ligt. Raambeslag heeft dus ook altijd met veiligheid en bescherming te maken. Ook al heb je ramen met inbraakwerend glas en sterke raamprofielen. Want de zwakste schakel is al voldoende om naar binnen te komen. Gelukkig is veilig beslag daardoor niet minder esthetisch! Het beslag dicteert de kleur aan je scharnieren. Zo krijg je geen rommelig kleurbeeld. 

 

Espagnolets

Deze zijn handig om met een enkele handeling de boven- en de onderkant van je raam te vergrendelen. Komen vooral goed van pas bij hoge ramen. De espagnolet is ook in te zetten voor dubbele ramen. Dit raambeslag heeft daarnaast ook een echte uitstraling. Vooral bij espagnolets zou je je eigen stijl moeten gaan zoeken. In sommige interieurstijlen passen ze heel goed als ze van massief messing zijn. In een jaren dertig huis kies je bijvoorbeeld handvatten die van echt bakeliet zijn. Bij een industriële huisstijl kun je beter raamespagnolets nemen van matzwart. Kies na grondige vergelijking van espagnolets want ze kunnen zomaar een leven mee. 

 

Raamsluitingen

Allereerst: hier gaat het ook om de veiligheid. Dit kan dus die zwakke schakel zijn die net werd aangestipt. Je weet dat je een betrouwbare raamsluiting krijgt, als er er een SKG keurmerk op staat. De raamsluitingen kun je met of zonder slot krijgen. Bekijk vooraf waar het raam zich bevindt, of dieven die sowieso vanaf straat niet kunnen zien. Kijk ook even of je gelaagd glas hebt. Wellicht volstaat dan een standaard raambeslag. En anders kun je ze ook nog met sloten kopen. Check hoe het raam draait. Opent hij naar links dan heb je een raamsluiting links nodig. Je ziet natuurlijk ook aan de scharnieren welke kant een raamsluiting nodig heeft. Niet die waar de scharnieren al zitten.