Bedrijven opzoeken
Image default
Afvalverwerking

Asbest in Huis? Laat het inventariseren

Woningen die vóór de jaren tachtig zijn gebouwd, kunnen huiseigenaren, hun families en anderen blootstellen aan asbest, mogelijk verborgen in cement, vloertegels, isolatie, muren en leidingen. Onze gids voor asbest in huis kan u en anderen beschermen tegen blootstelling.

Waarschuwing over asbest

In het tijdperk van doe-het-zelf renovaties van huizen, breken veel huiseigenaren plafonds en muren omver en scheuren ze vloertegels en oude leidingen uit. Maar bij hun inspanningen om hun oudere huizen te upgraden en te verfraaien, kunnen ze onbewust de lucht die ze inademen vervuilen met giftige asbestvezels en via een asbestinventarisatie kunt u dit oplossen.

Onze Gids voor asbest in huis biedt informatie over asbest, de gevaren ervan, wat u kunt doen als u vermoedt dat het in uw huis is, wat u wel en niet moet doen bij het omgaan met asbest en andere nuttige informatie om u, uw gezin en anderen in uw huis veilig te houden.

Is asbest in uw huis gevaarlijk?

Asbest is een natuurlijk mineraal dat is samengesteld uit dunne vezels. Wanneer woningbouwproducten gemaakt met asbest worden beschadigd, komen die vezels in de lucht terecht en kunnen ze een gevaar vormen voor iedereen die het giftige stof inademt.

Na jarenlange blootstelling aan die vezels, kunnen mensen een kanker krijgen die bekend staat als mesothelioom, dat tumoren vormt op het slijmvlies van de longen, de buik of het hart.

Kan asbest worden gerecycled?

In sommige gevallen kan asbest worden gerecycled. Asbest wordt gerecycled met behulp van hoge temperaturen, waardoor de vezels uiteindelijk worden omgezet in een inert silicaatglas. De hoge temperatuur vernietigt asbestvezels en maakt het asbest ongevaarlijk.

In één asbestonderzoek meldden onderzoekers dat metalen met asbestbedekkingen ondergedompeld waren in een natriumhydroxide (NaOH) -bad. Het asbest veranderde in een silicagel die in glas kon worden omgezet. Ook de metalen werden gerecycled.

Onderzoekers ontwikkelen nog steeds de technologie en het proces om asbest te recyclen. De mogelijkheid om asbest te recyclen kan helpen de kosten van asbestverwijdering te verlagen en de onjuiste verwijdering van asbestmaterialen te voorkomen.