Bedrijven opzoeken
Image default
Toerisme

Stad Antwerpen

Stad Antwerpen

 

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en de hoofdstad van de noordelijkste provincie van België, het centrum van de mode- en diamantindustrie. Het is ook de tweede grootste haven van Europa na Rotterdam. Antwerpen is een zeer veelzijdige stad die even trots is op haar musea, nachtclubs en parken.

Bespaar geld op reizen naar Antwerpen!
Goedkope vluchten Geen commissies en te veel betaalde bedragen
Hotels met voordelige prijzen voor hotels in Antwerpen!
Huur een auto Zoek, vergelijk, bespaar
Reisverzekering Alle prijzen op één plek!
Beste excursies Zoek een lokale gids
Video: Antwerpen

 

IV eeuw. De nederzetting van de Franken werd opgericht. Volgens één versie komt de naam “Antwerpen” van het woord verp [verp] – “pier”, dat ongeveer op de plek stond waar nu het kasteel van Sten staat.
VII eeuw. Saint Amand bekeerde de lokale bevolking tot het christendom.
836. De stad werd verwoest door de Vikingen, maar werd al snel herbouwd.
1531. In Antwerpen wordt de eerste internationale effectenbeurs van Europa geopend.
1555. Tegen het einde van het bewind van Karel V van Habsburg woonden er meer dan 100.000 mensen in de stad, en tegelijkertijd waren er tot 2.500 schepen in de haven van over de hele wereld.
1568. Op het hoogtepunt van de Reformatie stuurde de Spaanse koning Filips II, een ijverige katholiek, troepen hierheen geleid door de hertog van Alba.
1576. “Spanish Fury” – in drie nachten werden ongeveer 8000 inwoners gedood en 500 gebouwen afgebrand. De reden was dat de in de stad gestationeerde Spaanse soldaten hun salaris niet op tijd ontvingen.
1579. De Antwerpenaren bevrijdden de stad en traden toe tot de anti-Spaanse Utrechtse vakbond.
1585. De Spanjaarden belegerden opnieuw de stad.
1586. Antwerpen gaf zich over en werd een deel van de Spaanse Nederlanden. Filips II eiste dat Antwerpen een katholieke stad zou worden, met als resultaat dat duizenden protestanten gedwongen werden naar het noorden te emigreren.
1589. De bevolking van Antwerpen is meer dan gehalveerd tot 42.000.
XVII eeuw De culturele bloeitijd van de stad tijdens de wapenstilstand tussen de Verenigde Provinciën en de Spaanse Nederlanden. Op dat moment woonden en werkten Peter Paul Rubens, Anthony Van Dyck en Jacob Yordane in de stad.
1648. Het Verdrag van Westfalen, dat de Dertigjarige Oorlog beëindigde, ontnam Antwerpen de communicatie met de zee – de Schelde was voor alle schepen behalve de Nederlanders gesloten.
Begin 19e eeuw De stad begon te herleven en was in de tweede helft van de eeuw na Londen en New York de derde grootste haven ter wereld geworden, voornamelijk dankzij de spoorwegen die de stad met de binnenregio’s van Europa verbonden.
1920. De VII Olympische Spelen werden gehouden in Antwerpen.
1928 De bouw van de eerste Europese wolkenkrabber begint, de 26 verdiepingen tellende Boerentoren.

The Legend of Brabo
Een van de versies van de oorsprong van de naam van de stad is als volgt. Bij de rivier de Schelde woonde een reus genaamd Druon Antigonus, Hij hield degenen die de rivier op de brug overstaken tegen en eiste hem hulde te brengen, en degenen die weigerden, de reus sneed hun hand af.

De Romeinse krijger Silvius Brabo vocht tegen de reus en versloeg hem. Brabo sneed de hand van de reus af (flam. Hand) en gooide hem in de rivier (flam. Werpen-worp). Een veilige zwerver bouwde een stad genaamd Handwerpen. Geleidelijk veranderde “Handwerp” in “Antwerpen”.

Beurs van Antwerpen
In België wordt aangenomen dat het woord “uitwisseling”, in verschillende fonetische varianten die in veel Europese talen (Franse beurs, Duitse flora) zijn ingevoerd, afkomstig is van de achternaam van een rijke koopman van der Boers, die in de 13e eeuw in Brugge woonde. Aan het begin van de 16e eeuw werd Antwerpen het centrum van de Europese handel. Om de uitvoering van transacties en de kennismaking met monsters van goederen te vergemakkelijken, bouwde het stadsbestuur in 1531 bij de haven het gebouw van de Beurs (Beurs) met een enorme binnenplaats omringd door arcades. De inscriptie op het gebouw luidde: “Ten behoeve van kooplieden van alle naties en talen”, en het kon tegelijkertijd tot 5.000 kooplieden en makelaars huisvesten. In 1868 brandde de oude beurs af, maar deze werd herbouwd in neogotische stijl.

De beurzen van Lyon (1545), London Royal (1566) en Amsterdam (1608) werden gecreëerd naar het model van Antwerpen. Na de verovering en plundering van Antwerpen door de Spanjaarden in het midden van de 16e eeuw, en ook nadat de koningen van Spanje en Frankrijk weigerden hun leningen te betalen, raakte de Beurs van Antwerpen in verval.

Namen spreken
In Antwerpen spreken straatnamen, net als in andere oude steden, over hun verleden. Namen die eindigen op vliet, lei en rui – zoals Sint-Jansvliet, Frankrijklei en Suikerrui – geven aan dat er beken, sloten en kanalen waren. Het woord markt geeft aan dat deze plaats een marktplaats was. Zo werden eieren verhandeld op de Eiermarkt, paarden op de Paardenmarkt, vee op de Veemarkt, linnen op de Lijnwaadmarkt en de naam Vrijdagmarkt geeft aan dat ze hier op vrijdag handelden.

Diamant kwart
Diamanten worden in Vlaanderen geslepen sinds de 15e eeuw, sinds het begin van Brugge

 

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html