Bedrijven opzoeken
Image default
Gezondheid

Een wijze les over vitaminen

Vitaminen zijn belangrijk voor ons allemaal. Ze vullen onze voedingsstoffen aan en zorgen dat ons lichaam optimaal kan functioneren. Het is goed voor verschillende aspecten van ons lichaam. In de vorige artikelen ben ik ingegaan op vitamine A, B en C. Vandaag ga ik in op de rest van de vitaminen.

Vitamine D wordt vooral ingenomen via ons zonlicht. Ongeveer twee derde van de hoeveelheid die we dagelijks nodig hebben komt binnen ons systeem via zonlicht. De rest kunnen we uit voeding halen. De D vitamine komt vooral voor in dieren. Echter bevatten deze producten weinig vitamine D, behalve hele vette vissoorten, zoals makreel, paling en zalm. Dit bevat iets meer D vitamine dan de rest van voedsel. Ook wordt het toegevoegd aan sommige producten, zoals halvarine en margarine. Tekorten van topvitamins komt bij de Nederlandse bevolking veel voor. Het leidt tot botontkalking. Een onderzoek heeft aangetoond dat het een rol kan spelen bij het ontstaan van diabetes, hartziekten, vaatziekten en sommige soorten van kanker. Als je boven de 50 bent, wordt het geadviseerd om extra D vitamine in te nemen. De huid is niet meer goed in staat om genoeg vitamine D op te nemen door zonnestralen. Dit geldt ook voor mensen met een getinte of donkere huid en kinderen tot 3 jaar. De huid van de kinderen is minder ontwikkeld, waardoor zij extra vitamine D nodig hebben. Zwangere vrouwen die borstvoeding (gaan) geven hebben ook extra D vitamine nodig.

Vitamine E zorgt ervoor dat je spieren, zenuwen, huid, bloedcellen en het hart gezond blijven. Dit helpt tegen hartziekten en vaatziekten en helpt ze te voorkomen. Als je veel vitamine E binnen wilt krijgen, moet je veel graanproducten, sesamzaad, muesli, noten en oliën binnenkrijgen. Bijwerkingen van een tekort aan vitamine E is zeldzaam. Voor een complete toediening van veel vitaminen kun je vitamine innemen.

http://www.topvitamins.nl